Videó marketing

2022-06-10

eredményes videó marketing a cégednek használd ki az előnyt

Turbulens világban élünk. Körülöttünk kavarognak az információk, hírek, tények, háborús szenvedések, boldog és cuki életképek. Utcai kivetítőkön, tévén, számítógépen és már a telefonunkon is. Fejlett vizuális kultúra van ma Magyarországon is. A rossz hír az, hogy ez pajzsként veszi körül az embereket. S ezt a vastag pajzsot kell áttörni, hogy a vállalkozásod kapjon némi figyelmet.

Ám azt csak úgy tudjuk megtenni, ha mi is ugyanilyen színes, hangos, érdeklődést felkeltő módon kommunikálunk velük. Vagyis mozgóképekkel, azaz videóval – videó marketinggel. A jó hír az, hogy a videó készítés már egy hazai KKV vagy nagyvállalat számára is megfizethető. Simán megengedheti magának akár több ilyen videó vagy videó sorozat elkészítését.

Az első teendő mindig a cégünk bemutatása – és a bemutatóval elérni a bizalmat ahhoz, hogy tovább is figyeljen ránk. Nincs új a nap alatt, hiszen az üzletkötés iskoláiban tanítják, milyen legyen az az első néhány perc, amikor bemutatjuk a cégünket.

A Multi M Stúdió 30 éves megalakulása óta foglalkozik videókkal. A cégen belüli „Üzleti videó™” divízió már eleve videók készítésére szakosodott. Működésünk során a cég bemutatására is különféle videó típusokat fejlesztettünk ki. Persze, az alap, a bemutatkozás, a cégünk frappáns bemutatása. De bizalmat is kell ébreszteni és arra semmi sem alkalmasabb, mint amikor egy vevő, egy korábbi kuncsaft mondja el képernyőn a jó véleményét!

A videó marketing részeként speciális bemutatási szükséglet a munkatárs toborzás. Ma hatalmas verseny van a jó képességű munkatársakért. Ezért a cég professzionális bemutatása segíti, hogy a legjobbaknak is vonzó legyen az ajánlatunk. Az ő elérésüket szolgálja a toborzó videó.

A korábbi arculati elemeket sem szabad sutba dobni. A videóban is azt a szín és forma világot kell tovább vinni, amit már megszoktak az ügyfelek. Ám ezt is fel lehet dobni azzal, ha nem csak unalmasan kitesszük a logót, hanem egy ún. logó animációval feldobjuk, mozgóvá, játékossá tesszük azt!

Ha sikerült elérni, hogy továbbra is figyelnek ránk, a következő teendő a termékeink, szolgáltatásaink megmutatása. Itt is sokféle videós eszközünk van ezen feladat hatékony megoldására.

A korábban már említett vevő vélemény videó – ha az egy vásárolt termékről vagy kapott szolgáltatásról szól – kiválóan használható itt is. A termékek bemutatása meg akkor különösen hatásos, ha használat, működés közben mutatjuk be azokat. Ilyenkor lehet láttatni, hogy milyen hasznos is lenne a potenciális vevőnek az, ha ő is birtokolna egy ilyet!

Amikor a személyes szimpátia elnyerése fontos (B2B értékesítés, tanácsadás, coaching stb.), akkor hatásos az ún. beszélő fej videó sorozat. Itt tanácsos, hogy a kapcsolatot építő személy mutassa be önmagát, a szakértelmét, egyéb képességeit. Persze, a beszédet érdemes kiegészíteni a mondandót erősítő, ismétlő feliratokkal. Ha ügyesek vagyunk, akkor majdnem olyan jó hatást érünk el, mintha az illető négyszemközt fogadott volna minket! Sorozat készítése esetén több aspektusból tudjuk megmutatni, hogy mi és a cégünk mire vagyunk képesek!

A szakértői videó alig különbözik a beszélő fej videó típustól. A célja más. Nem érzelmileg akarja megfogni az ügyfelet, hanem olyan információk átadásával, amiről csak a szakértő tud. Ekkor tudjuk megmutatni azt is, hogy a vevőnek erre bizony szüksége lehet és a legegyszerűbb módja, ha ehhez a szakértőt kéri fel, hogy adja meg neki!

A rendezvényeket, konferenciákat, vásárokat, szakmai találkozókat azért rendezik, mert a lehető legszélesebb körben szeretnék elérni azokat, akiket a téma érdekel. Megsokszorozhatjuk az elért emberek számát, ha készítünk egy összefoglalót az eseményről és azt utólag a weben közzétesszük.

Egyes termékek bemutatása nem túl hatásos egy videón. Például egy villamos forgógép ha bekapcsolják, akkor forog, de ez nem túl izgalmas. Ennél sokkal izgalmasabb tud lenni egy 3D-s animációs videó, amely rajzzal a belsejét is megmutatja. Mozgóképen, hogy lássuk mitől is működik. Ezzel a technikával régmúlt vagy sosem volt világokat is magunk elő tudunk vetíteni. Ezzel olyan elvont dolgokra is fel tudjuk kelteni az érdeklődést, mint egy múzeumi tárlat, vagy gyermeki mesevilág.

Speciális területe a termékeknek az étel. Étel videóban tudjuk megmutatni. A gasztronómiában egyre erősebb versenyt akkor tudjuk megnyerni, ha el tudjuk érni, hogy az emberek a mi éttermünkbe térjenek be vagy onnan rendeljenek. A videó sok érzékünkre hat és ezért hatásos ebben az esetben is!

A videós hirdetés a leghatékonyabb videó marketing hirdetési forma. Nemrég még csak sok milliárdos árbevételű hatalmas multinacionális cégek területe volt a tévében ez a hirdetési lehetőség. Ám ma már gyakran több időt töltünk a Facebook-on, mint a tévét bámulva. S mivel ott is van lehetőség mozgó képes hirdetés közzétételére (Figyelemfelkeltő Facebook Videó), élhetünk ezzel a lehetőséggel is! Sőt, ezzel még előrébb is sorolunk a Facebook algoritmusokban, mert ők is szeretnék még vonzóbbá tenni a platformjukat!

Egy jó videó önmagában képes eladásokat produkálni. Ezeket a videókat hívjuk „sales videónak”. Gondoljunk csak a teleshop műsorokra! Egész üzletág nőtt ki erre a lehetőségre. S a gyors internet elterjedése miatt már ez a számítógépen, telefonon is megjeleníthető. A web áruházak kiemelt kínálatának alapvető marketing eszköze az ilyen videó.

A tévékben megszokott klasszikus reklám spot már szinte bárki által elérhető. Az Üzleti videó™ is készít ilyeneket. Nem csak millió feletti költségvetéssel!

A marketing leghatásosabb formája az, ha nem csak egyedi hirdetéseken alapul, hanem egymással összefüggő, több elemből álló marketing kampánnyal rukkolunk el. Ezt is lehet indítani, folytatni vagy akár befejezni is egy-egy kampány videóval!

Ha már ismernek bennünket és a termékeinket, szolgáltatásainkat, akkor is kapcsolatban kell maradni a vevőinkkel, különben más csábításoknak engednek. Azoknak, akik jobban kommunikálnak velük. Ezért a kommunikáció fenntartó videók is fontos marketing eszközök. Nagyon kedveltek a rajzfilmeket imitáló ún. „animált marketing videók”. Emberek különféle szituációkban, helyszíneken, mozogva, beszélve tanítják meg az ügyfeleinket azokra a szempontokra, amit fontosnak tartunk, ami a versenyelőnyünk.

A történet mesélés a legrégebbi művészeti műfaj. A legnagyobb darabszámban eladott könyv, a Biblia Újszövetségi részéből is a legtöbbet idézett részek Jézus példabeszédei. Mai nevén a sztorik, amikkel át tudta adni az erkölcsi tanításait. A sztori videó – történetmesélés a történetmondás különösen hatékony formája. Könnyen megragad az emlékezetben akár egyszeri megtekintés után is.

A korábban már említett beszélő fej videó szintén alkalmas a kommunikáció fenntartására. Külön kategória azonban a gerilla videó. Színészekkel vagy színészkedésre hajlamos szereplőkkel játszatunk el egy sokkoló, meghökkentő, mellbevágó, nagyon elgondolkodtató vagy rettenetesen vicces rövid kis jelenetet. Érdemes megfigyelni, hogy a tévés hirdetések egy része is ezt az irányzatot követi, így tud csak kitűnni a reklám blokk alatt a sok egymást követő reklám közül.

A korábban már említett szakértői videó leghatékonyabb videó marketing felhasználási területe, amikor azokat videó blogba (VLOG) fűzzük és úgy tesszük lehetővé a megtekintését az érdeklődőknek. Sőt, a hirdetéseinket is arra tereljük, hogy ezt a VLOG-ot nézzék meg azok, akiknek a bizalmát el szeretnénk nyerni.

Sajnos vagy nem sajnos, de tény, hogy az emberek egyre kevesebbet olvasnak. Az internetes újságok „bulvárosodnak”. Egyre kevesebb a szöveg, egyre több a kép, sőt mozgókép, videó. Csak a trendet követjük, ha hosszú cikkek helyett videókkal mondjuk el, mutatjuk meg, amiről beszélni szeretnénk. Szöveges közösségi média poszt helyett hatékonyabb egy poszt videó!

Az Üzleti videó™ az eddig felsoroltakon kívül még néhány különleges videó típust is szokott ajánlani az ügyfeleinek. A green videó elsősorban technikai eszköz egy beszélő, mozgó emberről videó felvétel készítésére, ahol a háttér teljesen kiszűrhető és helyettesíthető mással (tájkép, feliratok, rajzok stb.).

Kiváló kommunikációs alkalmak a vevőkkel a különféle ünnepek (karácsony, húsvét); ezért az Üzleti videó™ az ilyen üdvözletek, köszöntések széles választékát kínálja.

Rendezvényszervezők kedvenc videó marketing eszköze a 15 másodperc hírnév szolgáltatásunk. Kiállításon résztvevők megmutathatják magukat 15 másodpercben és ezeket összevágva hatásosan tud mindenki megjelenni. Nem mellesleg ez segíthet az egy év múlva kezdődő következő találkozó szervezésében is, ahol a résztvevők magukat vagy a konkurensüket láthatják a videón.

A meghökkentő események egyike a flashmob. Komoly szervezést igényel. Ám csak azokra hat, akik éppen ott vannak az utcán, téren, ahol megrendezésre kerül. Ám sokkal több embernek tudjuk utólag meg mutatni a flashmob videó segítségével. A legjobb ilyen videók sok milliós nézettséget tudnak elérni az interneten!

Minden ebben a cikkben elmondott tételre talál videós példákat a következő honlapon:

https://video-marketing.hu

Az a honlap az Üzleti videó™ marketing enciklopédiája. Minden videó marketinghez szükséges trükköt, ismeretet, lehetőséget megtalál benne.
Ne mulassza el még ma felfedezni!

Videó a céged bemutatására: https://video-marketing.hu

Hozzászólások

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Videó marketing

Videók minden üzleti helyzetre!

Legújabb blogok:

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Legyen Neked is Üzleti videód!

És ezt olvastad már?

Cégbemutató videó, hogy 2024-ben is az elsők között legyetek!

Cégbemutató videó, hogy 2024-ben is az elsők között legyetek!

Miért válasszátok az Üzleti videó Cégbemutató videóját a 2024-es marketing stratégiátok részeként? Ahogy haladunk a digitális korban, olyan elvárásokat támaszt elénk a modern világ, hogy csak kapkodjuk a fejünket! Aki lemarad, az kimarad! Tényleg! Mivel a...