FIGYELEM! 10 mód arra, hogy megragadd a figyelmet a videóidban!

2021-09-17

figyelem

Azt mondják, hogy a figyelemnek két fajtája van: a nyakig érő és a felfelé irányuló figyelem. Előbbi esetben a hallgatónak, nézőnek kell küzdenie azért, hogy figyeljen. Biztosan te is láttál már olyan videót, aminél a téma érdekelt, de nagyon nyögvenyelősen sikerült csak rávenned magad, hogy végig nézd.  A felfelé irányuló figyelem pedig az, amikor a hallgatót odaszögezzük a képernyő elé és nem tud nem odafigyelni.

A figyelem a világ legértékesebb valutája

Amikor hirdetsz, akkor figyelemért fizetsz. Amikor egy élethelyzetben társaságra, társra van szükséged, akkor a megkapott figyelem tud segíteni (a lelked meggyógyításában, a problémád megoldásában). Egy gyermek is a figyelmet igényli a legjobban. Tehát: ez egy univerzális érték. Amikor videót készítesz, akkor az első számú célod a figyelem megragadása és megtartása. Ebben a cikkben összeszedtünk 10 módszert arra, hogy ezt megvalósítsd.

1) Figyelemfelkeltés az elején: kezdj váratlan dolgokkal

A videót – éppúgy, mint egy nyilvános beszédet, kezdj valami nagy durranással. Mint amikor a gyufát egy laza mozdulattal meggyújtják. A nézők az olyan videókat szeretik, ami az első pillanatban felkelti az érdeklődést.

Egy olyan nyitógondolattal, amely arra késztet minket, hogy odahajoljunk és meghallgassuk mit akarnak nekünk mondani. A jó nyitó gondolat egyből a témába visz: feszültséget kelt, kíváncsiságot gerjeszt. Azonnal felfelé figyelünk egy jó kezdésre.

2) Figyelem fenntartás: Szóljon a nézőről

Ez a videózásnál nehéz dolog, hiszen nem egy zárt térben vagy kvalifikált személyekkel összezárva, mégis törekedned kell arra, hogy a videód róluk szóljon.  Cicero, római államférfi és szónok, a világtörténelem egyik legnagyobb szónoka mondta: „A szorongások csiklandozása és csillapítása a szónok hatásának és technikájának próbája”. Ezt úgy értette, hogy akkor lehet megragadni a figyelmet, ha a hallgatóságot egy érzett szükségletre, egy fájdalmas pontra vagy a jólétüket fenyegető veszélyre emlékeztetjük.

Nevezd meg konkrétan kinek szól a videó: fájós lábú sportolók. Szülők, akiknek nehéz az iskolakezdés. Ismerjen magára – klasszikus marketing szóval: pozicionálj, mert az figyelmet gerjeszt. Mesélj olyan történeteket, problémákat és megoldásokat, ami nekik szól. Ha sokakhoz akarsz beszélni: senkihez se beszélsz. Inkább legyen több videód – más, más piacoknak.

3) Vizualizált figyelem

Mutasd meg miről szól a dolog. Legyen a videóban valami kellék, amit megmutatsz, amivel történik valami és releváns a témához. Ha nincs kéznél, akkor használt a képzelet-felkeltés technikát (azaz mutasd be úgy, hogy el tudják képzelni a nézők a dolgot.) A figyelem fontos része a vizualitás, amit egy videóban 100%-ban ki tudsz használni.

Vizualizált figyelem

Vizualizált figyelem

4) A figyelem áramoltatása

A videód egymásra épülő elemekből álljon össze egy egésszé. Ne csapongj. Minden új információ épüljön az előzőre. Mint amikor egy filmet nézel és egyszerűen nem áll össze egy egésszé, vagy egy könyv olvasásakor nem érted honnan, hová tartunk. Ugyanez jellemző a videódra: irányítsd jól a történetét.

5) Figyelem mellébeszélés nélkül

A figyelem egyik fő ereje a megértésben rejlik. Ha a közönséged gyorsan megérti, mit akarsz mondani, az örömmel fogja őket eltölteni. Ha nem érti, neheztelni fognak, negatív véleményük lesz. Tehát törekedj arra, hogy gyorsan és világosan mutasd meg miről is van szó. Ajándékozd meg őket azzal, hogy értik miről beszélsz. Írtuk már, hogy ne csapongj? 🙂

6) Figyelem és érzelem

A humor eredendően meggyőző.  Igazságtalan előnyhöz juttatja az előadót, mert szó szerint megváltoztatja a nézők agyában a kémiát. Ennek ellenére ne vicceket mesélj a videóidban – hacsak nem vagy humorista. Egyszerűen csak engedd, hogy a természetes humorérzék megjelenjen a videóban – amikor készül egy vicces gondolat, amin jót nevettek a forgatókönyv írása során, jó eséllyel működni fog (persze nem kizárólagosan).

Figyelem és érzelem

A nevetés is érzelmet indít be

A viccet félretéve: nem csak a humor ad érzelmet – bár kétségtelenül a legegyszerűbb módja az érzelmesítésnek. De ilyen, ha bevallasz magadról vagy a termékről valami személyes dolgot, az is hozzájárulhat ahhoz, hogy a néző úgy érezze, hogy kötődsz hozzád.

7) Figyelem és aktivitás

A videózásban a legnehezebb az interaktív tartalmak megoldása. Amíg egy előadáson leszólsz a színpadról és válaszolnak Neked, addig a videóban erre kicsi a lehetőség és valljuk be, hogy a „kattints ide a részletekért” már annyira gyakori interakció, ahogy az „írd meg kommentben” is, hogy valami egész mást érdemes kitalálni. Persze ez már keményebb dió – vannak jó megoldások. A videózás szempontjából egy bekérdezéssel interaktívabbá teheted a dolgot, de jó lehet egy tudatosan elhelyezett megosztó gondolat is.

8) Világos címszavak és a figyelem

Olyan címeket, szavakat helyezz el a videón, amik világosak. A néző ebből megérti a vezérgondolatokat, felfogja az üzenet lényegét és külön hatást lehet ezekkel elérni. Külön érdemes átgondolni ezeket a címszavakat. Akkor működnek igazán, ha cselekvést sugallnak, van érzelmi töltetük. Például a „Piaci részesedés növelése” nem annyira jó kiemelt cím, mint az „Uralkodni akarsz a piacodon?” Persze mindezt a befogadók stílusához, értékeihez igazítva.

9) A figyelem rövid ideig él

Éppen ezért a videód legyen a lehető legrövidebb. Törekedj arra, hogy még az előtt vége legyen a videónak, mielőtt elszállna a figyelem.

10) Legyél önazonos – a hosszú figyelemért

Ha a videódban önazonos vagy akkor is, ha nem élőszereplős a videód, akkor az hosszútávon hatást vált majd ki a nézőből. Emlékezni fog rád, aki önmaga volt. Minden megjátszott, valótlan gondolat ront a megítélésen. Minél természetesebb, annál jobb a dolog.

 

Figyelemfelkeltő Facebook Videó

A felsorolt 10 elem lehető legoptimálisabb felhasználásával készítsük el együtt első videódat (vagy a következő videódat), amelyben nem kell szerepelned. Nézd meg ajánlatunkat ide kattintva!

Hozzászólások

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Videó marketing

Videók minden üzleti helyzetre!

Legújabb blogok:

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Legyen Neked is Üzleti videód!

És ezt olvastad már?

Hirdess jól! A felhívás, ami egyszerűnek hangzik, de korántsem az!

Hirdess jól! A felhívás, ami egyszerűnek hangzik, de korántsem az!

A Videó marketing egyik oszlopos tagja, melyet ebben a blogban megpróbálunk atomjaira szedni Hogy milyen egy jó videós hirdetés? Azon túlmenően, hogy elengedhetetlen a konverzió növeléséhez, annyira trendi, mint Azariah… csak éppen egy egészen más területen! Szeretünk...

Marketing startégia a termékbemutatásban? Igen!

Marketing startégia a termékbemutatásban? Igen!

Stratégia, tervezés, alkalmazás, siker! Nagyjából ez a kronológia akkor, ha hatékonyan szeretnéd bemutatni szolgáltatásod, terméked! Mi, az Üzleti videónál rávilágítunk a lényegre, melyet nem csak Neked tanácsolunk, munkánk során is ezeket alkalmazzuk, hogy ne csak...