Videómarketing, amiért érdemes vele foglalkozni

2018-08-24

Miért érdemes napjainkban videómarketinggel foglalkozni? Megengedhetjük egyáltalán magunknak azt, hogy nem élünk a videók által nyújtott előnyökkel?

Ha jobban körbenézünk, meglepő, hogy mennyire sok témában találunk ma már videókat az interneten, akár magyar nyelven is. Léteznek az általános szórakoztatással kapcsolatos csatornák, szakmai anyagok, hírportálok, de egyre több sportközvetítés is megtalálható ma már a népszerű videós portálokon.

A videó folyamatos térhódításának ékes bizonyítéka továbbá az is, hogy az egyébként nem videózással foglalkozó oldalak is sorra vezetik be az élő adás lehetőségét rendszereikbe. Vizuálisak vagyunk, és aki ezt nem hajlandó elfogadni, az le fog maradni.

Hogyan vált népszerűvé a videó?

Régen, amikor információt kerestünk az interneten, megnyitottuk a keresőt és szépen nyugodtan átnéztük azokat a találatokat, amelyek a keresőben megjelentek. Nyugodtabbak voltunk, volt rá idő, hogy minden kapcsolódó témát megnézzünk, illetve nem is volt akkora verseny a témákkal kapcsolatban megjelenő anyagok között.

A kereső funkciót ugyanolyan mértékben használjuk ma is, sőt tulajdonképpen intenzívebb szerepet kapott, hiszen már minden eszközünkbe beépítve kapjuk azt. A nagyobb különbség az, hogy a világ felgyorsulóban van. Ma már egyszerűen sürgetve érezzük magunkat, nem szánunk időt arra, hogy tüzetesen átnézzük az információkat. Megkeressük a számunkra legjobbnak tűnőt, amit gyorsan átfutunk, majd levonunk valamilyen következtetést az olvasottakból. Megjelenik továbbá a bőség zavara is, azaz sokszor jobbnál jobb válaszokat kapunk, azonban a túl sok variáció szétszórja a figyelmünket, és nem vagyunk képesek  megfelelően szűrni a lehetőségeket. Egyértelmű, hogy ez így nem túlzottan hatékony.

A felvázolt problémára kitűnő megoldást nyújt a videó. Az egyre több témát lefedő videós anyagok egyre profibb kivitelezést kapnak, és ami még fontosabb, egyre szemléletesebben mutatnak be egy témát. A videókban elérhető információk könnyebben feldolgozhatóak, és több értéket képesek átadni gyakorlatilag kevesebb idő alatt, mint egy szöveges tartalom esetén.

A világ 2. legnagyobb keresőmotorja

A Google-t valószínűleg nem fogja megelőzni semmilyen keresőmotor az elkövetkező években népszerűség tekintetében, viszont dobogós helyen van már a YouTube keresője is (ami egyébként szintén a Google tulajdona lett).  A rendszernek több mint 1 milliárd felhasználója van, naponta több millió órányi videót néznek meg az emberek. És ami még meghökkentőbb ezzel kapcsolatban, hogy a videókhoz érkező vélemények, visszajelzések száma naponta több milliárd ilyen jelzést jelent.

A YouTube-ot többen használják mobiltelefonról, mint más eszközökről. Nyilvánvaló hogy a videós felületek terjedésének kedvez a technológia.  A megosztón rengeteg kérdésünkre találunk választ, de jellemzően szórakozásra is ezt a platformot használjuk.

Kiváló információs stratégia például a YouTube csatornák követése. A rendszer ugyan önmagában is ajánl számunkra érdekes videókat, ha egy adott téma iránt érdeklődünk, de mi is képesek vagyunk szabályozni, hogy ki érdekel bennünket, hogy kinek a csatornájára iratkozunk fel.

Egyszerűen kivitelezhető videók

Az elképzelhetetlen mennyiségű videó lejátszására alkalmas rendszereknek nagy előnye a kifinomultság. Ahhoz hogy egy videó anyagot elkészítsünk, nincs szükség drága technikai felszereltségre. Jó minőségű céges videót készíthetünk ma már egy korszerű okostelefon segítségével is.

(Például ezt a videót mi magunk is okostelefonnal vettük fel, aztán kicsinosítottuk animációkkal, hátterekkel.)

A mai kamerák nagy része már tökéletesen alkalmas azt a minőséget rögzíteni, ami egy webes videó elkészítéséhez szükséges. A videómarketing célja egyébként sem az, hogy valamilyen Hollywood-i szuperprodukciót készítsünk. Elegendő, ha odafigyelünk a szolgáltatásunk vagy termékünk iránt érdeklődők igényeire. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap egy online marketing kampány során az, hogy a közönségünk számára érdekes és informatív anyagokat készítsünk.

Gyakorlatilag az okos telefonunkkal a kezünkben akár útközben vagy egy hirtelen ötlettől vezérelve is élő adásba kapcsolódhatunk ma már.

Könnyen elmagyarázhatóak a dolgok videó segítségével

A legegyszerűbben akkor fogunk sikereket elérni a videómarketingünkkel, ha arra nem reklámként tekintünk. Válaszoljunk kérdésekre, találjuk meg azokat a területeket, amelyek a közönségünket legjobban érdeklik, és készítsünk róla videót.

(Például Cséffalvay Gábor videója kiváló példa arra, hogy milyen egy jó magyarázat.)

Az emberi elme elsősorban a vizuális feldolgozás híve, illetve hatékonyan képes feldolgozni a hanghatásokat is, így a látott kép és a narráció vagy zene együtt még erősebben hatnak a bevésődés irányába. A videó szerencsére mindegyik fontos eszközt használja, így sokkal könnyebben értelmezhetővé válnak a dolgok ebben a formában.

Elegendő egy receptre gondolni. A hozzávalókat ugyan jobb írásban látni, azonban az étel elkészítése sokkal könnyebben elmagyarázható, ha látható is mi történik a háttérben.

Nagy közönséget érhetsz el

A videózás számtalan előnye között külön fejezetet érdemel a nagy nézőszám. Ma, aki internetezik, tisztában van vele, vagy legalábbis fogalma van róla, hogy mi az a YouTube, ami arra enged következtetni, hogy szinte minden célközönség elérhető általa.

(Például ezt a videót több, mint 60ezren látták azok közül, akiknek ténylegesen készült.)

A YouTube esetében a felhasználói tábor közel fele a 25-44 éves korcsoportba tartozó felhasználókból áll, amely csoport a legtöbb üzlet számára értékes lehet.

További szempontok

Tudjuk tehát, hogy mi is állhat a videók népszerűsége mögött, ismerjük a videós közösséget érintő legfontosabb mérőszámokat, ami által tisztában vagyunk azzal, hogy mekkora potenciál is rejlik a videós megjelenésben.

Az, hogy a videó kitűnő marketing eszköz lehet, most már egyértelmű mindenki számára. Az előnyök sorát tovább növelhetnénk, például azzal is, hogy a nagyszámú elérés akár segíthet a weboldalunk népszerűsítésében is, vagy beszélhetnénk az élő videók további előnyeiről, de a jelen cikk célja annyi volt, hogy megértse általa az olvasó a videómarketingben rejlő erőt.

Hozzászólások

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Videó marketing

Videók minden üzleti helyzetre!

Legújabb blogok:

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Legyen Neked is Üzleti videód!

És ezt olvastad már?

Toborzó videó

Toborzó videó

Ma gondoltunk egy nagyot és szokásunkhoz híven viccesre vesszük a figurát még akkor is, ha egyébként egy nagyon komoly, céges, marketinget erősítő szakmai cikket kéne írnunk Nektek! A Toborzó videók hatékonyságáról szeretnénk pár szót ejteni, de vicces hasonlatokkal,...

Cégbemutató videó, hogy 2024-ben is az elsők között legyetek!

Cégbemutató videó, hogy 2024-ben is az elsők között legyetek!

Miért válasszátok az Üzleti videó Cégbemutató videóját a 2024-es marketing stratégiátok részeként? Ahogy haladunk a digitális korban, olyan elvárásokat támaszt elénk a modern világ, hogy csak kapkodjuk a fejünket! Aki lemarad, az kimarad! Tényleg! Mivel a...