Videó feltöltés tippek

2018-09-03

A videó marketing folyamatának kihagyhatatlan lépése az a pont, amikor az elkészült videóanyagot feltöltjük az internetre. Több videó megosztó felület is létezik, most azonban a legismertebb és legtöbbet használt YouTube eszköztárát néztük át, és kiemeltük azokat a lényeges beállításokat, amelyeket mindenképpen érdemes megismerni.

Ki láthatja a videódat?

A videók felöltésének első lépésekor már meghatározhatjuk azt, hogy kinek is akarjuk azt megjeleníteni. Az alapbeállítás szerint a videónk Nyilvános lesz, de további beállítások is elérhetőek, nézzük sorban, melyik mit jelent pontosan:

  • Nyilvános: Ebben az esetben a videót bárki megtekintheti a YouTube-on.
  • Nem listázott: A Nem listázott videók ugyan nyilvánosak, azaz bárki megtekintheti azokat, viszont nem jelenik meg a keresésekkor és a videó ajánlások között sem szerepel, és csak a link ismeretében érhetők el. Ez a választás akkor lehet hasznos, ha egy anyagot a weboldaladba szeretnél építeni, vagy csak néhány emberrel szeretnéd azt megosztani valami miatt.
  • Privát: Azaz csak te nézheted meg, a saját profilodba bejelentkezve, senki más nem férhet hozzá. Ezzel a funkcióval a YouTube egy privát videótárrá is alakítható, de arra is használható, hogy amíg nincs kész minden utómunkálat az anyagon, addig privátként tartod meg azt.
  • Ütemezett: Ezzel az opcióval időzíthetjük a videónk megjelenési idejét. Hasznos lehet például egy kampányidőszak előkészítésekor. Az ütemezéssel automatizálhatjuk a megjelenéseket, egy gondos beállítás után.

(ezt most csak így idetesszük, hogy tudd: jó helyen vagy)

 

Alapvető adatok

A videó megadása és feltöltése után (illetve közben is), elkezdhetjük megadni a videó alapadatait. Nézzük sorba melyiket hogyan érdemes beállítani.

Cím

Érdemes valamilyen kulcsszó kutatást végezni vagy igényfelmérést végezni, hiszen a megfelelő cím megadásával a téma iránt érdeklődőket segíthetjük, hogy rátaláljanak a videós anyagunkra. A cím tehát legyen átgondolt, és legyen egyértelmű belőle, hogy miről is szól az anyag. Lehetőleg mellőzzük az 1-2 szavas címeket, minimum 4 szóban határozzuk meg miről szól a videó.

Leírás

Az alábbi videónak például ez a leírása:
http://karacsonyikampany.hu 3 hiba amit NE kövess el, amikor ajándékot vagy köszöntést küldesz a vevőidnek! A vevőidet 3 kategóriába tudod sorolni és három típusú ajándék közül érdemes választanod ahhoz, hogy az ajándékozással növeld a márkaismertséged, a bizalmi szintet és ezáltal az elköteleződést ügyfeleiddel!

 

Szintén érdemes több figyelmet fordítani a videó leírására, hiszen itt tovább tudjuk hangsúlyozni a tartalmat. A YouTube keresője, a Google-éhez hasonlóan nem képes értelmezni a videóban elmondott dolgokat. Tehát valamilyen módon segítenünk kell a keresőt abban, hogy a videó lényegét megismerje, és azt meg tudja mutatni az embereknek. A leírásra érdemes úgy tekinteni, mint egy könyv hátsó borítójának modern változatára. Ebben össze tudjuk foglalni azt, hogy miért érdemes megnézni a videót, de akár hivatkozásokat is elhelyezhetünk itt. A leírás hossza legyen legalább 2-5 mondat.

Indexképek

A videó indexképek segítségével a látogatók belepillanthatnak videódba a YouTube böngészése közben, a YouTube meghatározása szerint. Gyakorlatilag arról az előnézeti képről beszélünk, amelyik megjelenik a videós találati listákban. Az automatikusan generált indexképek a feltöltött videó alapján készülnek el, abból választ ki a YouTube rendszere bizonyos kulcspozíciókat. Amennyiben fiókunkat igazolták, lehetőségünk nyílik arra is, hogy egyedi indexképet töltsünk fel a videóhoz. Az egyedi indexkép lehet olyan kép is, ami a videóban egyébként nem szerepel, tehát akár egy pár mondatos szöveget is tehetünk az előnézetbe, vagy látványos illusztrációt is készíthetünk a videóhoz.

Íme egy példa jó és rossz indexkép választásra:

A fenti Karácsonyi videónkhoz ezt a képet használtuk indexképnek:

Használhattuk volna ezeket is, amiket a Youtube generált nekünk – de nem szerencsés elmosódott, kellemetlen pillanatot elkapott vagy éppen a semmit ábrázoló képet használni indexképként:

Fordítás

Főként akkor lesz számodra hasznos a fordítás menüpont, ha videód több nyelven is értelmezhető. Egy olyan videó anyag, ahol a termékeid előnyeiről beszélsz, valószínűleg nem lesz értelmezhető különböző nyelveken, de egy műszaki eszköz bemutatásáról szóló anyag bárki számára érdekes lehet.  A fordítások segítségével segítheted a különböző országokban élőket abban, hogy megértsék mit is látnak a videóban. A Fordítás menüre azonban akkor is érdemes egy pillantást vetni, ha azt használni nem kívánod, hiszen az eredeti nyelvet itt meg tudod adni, ezzel biztosítva magad, hogy a megfelelő célközönség számára jelenik meg majd az anyagod. Fordításhoz kapcsolódó beállítást találsz azonban a Speciális beállítások között is, ahol a Közösségi hozzájárulások opció bejelölésével másoknak is engedélyt adsz arra, hogy lefordítsák a címeket és a leírásokat.

További beállítások

A videó felöltés során rengeteg beállítás között válogathatunk. Meghatározhatjuk a licenc-et, vagyis azt, hogy kinek engedélyezzük a videó használatát, milyen feltételekkel, de a bevételszerzésre vonatkozó lehetőségekre is kapunk néhány beállítási lehetőséget. Ezeket érdemes legalább az első alkalmakkor átnézni, hátha van közöttük olyan beállítás, ami számunkra különösen fontos.

Videó szerkesztése

Szintén hasznos tudnivaló, hogy a YouTube felületén a videó feltöltése után is van lehetőségünk arra, hogy azt átalakítsuk, finomítsuk. A Videókezelőben zenei aláfestést is adhatunk a videóhoz, ami színesebbé tehet egy egyébként hang nélküli videót. Ha csak képanyagot töltünk fel, mindenképpen éljünk ezzel a lehetőséggel. Használhatunk továbbá úgynevezett kártyákat is a videó alatt. Ezek a kártyák azok a videó közben megjelenő kis szöveges blokkok, ajánlások, melyek adott pillanatban jelennek meg, és tartalmazhatnak például kattintható hivatkozásokat is. Kitűnő CTA eszköz lehet, ha jól használjuk ezt a lehetőséget.

 

Mi kell a jó videóhoz?

Most elsősorban technikai oldalról vizsgáltuk meg melyek azok a lehetőségek, amelyeket a YouTube kínál nekünk akkor, ha a videó marketing kampányunkban használni akarjuk az eszköztárát. A sikeres videók nem minden esetben azok, amelyek pontosan be vannak állítva és minden lehetőséget kihasználnak, de egy céges anyag esetén érdemes odafigyelni ezekre a részletekre is, hiszen a jól konfigurált videót a YouTube is szereti, és több keresésben történő megjelenéssel jutalmazza azt, főként, ha az embereknek is tetszik.

Néhány szó a Facebook videóiról

A Facebook videós felülete egyre inkább népszerűvé válik. A rendszer egyértelműen a YouTube népszerűségét törekszik elérni több-kevesebb sikerrel. A Facebook-on viszonylag egyszerű magas nézőszámot elérni egy feltöltött videó esetén, azonban ezeknek valódi marketing értéke ritkán jelentkezik. A felületen mégis érdemes videózással foglalkozni, hiszen a Facebook Live, azaz az élő videó használatával széles tömegeket tudunk elérni, a legnépszerűbb médiafelületen.

Hozzászólások

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Videó marketing

Videók minden üzleti helyzetre!

Legújabb blogok:

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Legyen Neked is Üzleti videód!

És ezt olvastad már?

Cégbemutató videó, hogy 2024-ben is az elsők között legyetek!

Cégbemutató videó, hogy 2024-ben is az elsők között legyetek!

Miért válasszátok az Üzleti videó Cégbemutató videóját a 2024-es marketing stratégiátok részeként? Ahogy haladunk a digitális korban, olyan elvárásokat támaszt elénk a modern világ, hogy csak kapkodjuk a fejünket! Aki lemarad, az kimarad! Tényleg! Mivel a...