A videómegosztó oldalak rengeteg felhasználót vonzanak. A YouTube 1,3 milliárd regisztrált felhasználója elképesztő szám, azonban a piacot nem egyedül ők uralják.

A Magyarországon leginkább előforduló felületekkel foglalkozunk a jelenlegi írásban, kitérve az anyaggyűjtés szempontjából fontos felületekre és a különleges igények kiszolgálására szolgáló videós oldalakra is.

Videómegosztó oldalak

Összegyűjtöttünk tehát néhány ismert és népszerű videó megosztó oldalt, azonban a lista korántsem teljes. Ide azok kerülhettek fel, amelyek valamilyen módon a hazai videózás terén hasznosak lehetnek.

Archive.org

Az Archive.org az interneten megjelenő adatok archiválására vállalkozott, azonban az nem feltétlenül köztudott, hogy van egy jelentős videótára is. Az archívumok ugyan nem mint videó marketing eszközök, hanem inkább mint kutatási anyag lehetnek érdekesek. Itt visszamenőlegesen megtalálhatunk olyan információkat, más felületekről letörölt videó anyagokat, amiket máshol már nem. Az archiválási folyamat már körülbelül 20 éve tart, így kedves emlékek is előcsalhatók a rendszer által Wayback Machine-nek keresztelt kereső által.

Dailymotion

A Dailymotion egy népszerű francia videó megosztó felület, amivel hazai oldalakon is találkozhatunk időnként. Találunk itt néhány magyar feltöltőt is, azonban nem számottevő arányban. Nálunk jellemzően hobbi célból vagy nem jogtiszta anyagok terjesztésére használják

(Tudtad? Azok, akik használják a videót, mint marketingeszközt 49%-al gyorsabban növekednek, mint, akik nem… Nem mi találtuk ki az adatot. Forrásunk az animaker blog a kérdésben)

Facebook

A világ legnagyobb közösségi hálózatát kiszolgáló Facebook még időben lecsapott a videós platformok sikerére is. Felületein ennek köszönhetően már 2007 óta találhatunk videókat, viszont ez az irány néhány éve erősödött fel esetében. A Facebook-on kifejezetten komoly sikerek voltak elérhetőek egy időben a videók felöltésével, mivel az elérést elképesztő mértékben megnövelte. A vezetés célja valószínűleg az volt, hogy minél több videó legyen elérhető ezen a felületen, és a felhasználók erre a célra is ezt a felületet használják. A kampány tulajdonképpen sikeresnek mondható volt, illetve az Élő videók terén rendkívüli előnnyel bír a közösségi oldal, azonban jellemzően az itt felvett anyagok általában áttöltésre kerülnek másik platformra is az adás leadása után.

Indavideó

A listában az egyetlen magyar tulajdonú videó megosztó. Népszerűnek mondható felület, amely ma már nem sok vizet zavar. A fejlesztők ugyanakkor próbálkoznak új funkciók bevezetésével, ami eddig nem sok sikert aratott, azonban előfordulhat, hogy új erőre kap még.

Vimeo

A Vimeo egy 2004-ben indult videó megosztó szolgáltatás. A rendszer ugyan jóval kevesebb felhasználót ér el, mint a YouTube, azonban kiemelten ügyelnek a feltöltött videók jogtisztaságára, illetve itt általában a minőség is jobb. HD minőségű videók már 2007 óta elérhetőek itt.

Coub

Érdekes színfoltja és egy új trend megalapozója a Coub és a hozzá hasonló rendszerek. A Coub-on maximum 10 másodperces anyagokat találunk, melyek a GIF animációkhoz hasonlóan folyamatosan ismétlődnek. Kreativitást igénylő feladat ezt felhasználni egy videó marketing kampányban. Felhasználni elsősorban mémek készítéséhez érdemes, amely valójában egy elég komoly marketing terület.

Instagram

Az Instagram valójában képek megosztására felkészített felület, de a Coub-hoz hasonló ismétlődő videó készítésére alkalmas opciója is létezik, illetve 1 perces videókat is meg tudunk osztani általa. Az 1 perces videók akkor működnek jól, ha valóban tudunk valamit adni a nézőnek ennyi idő alatt.

Sajnos sok olyan próbálkozás látható, még nagyobb megjelenítők esetében is, hogy az eredetileg hosszabb videójukat töltik fel, amit a rendszer természetesen elvág 1 perc környékén. Erre tehát próbáljunk ügyelni, ha ezt a felületet használjuk.

Ha a határokat betartjuk, akkor azonban sok embert elérhetünk a videóinkkal. Főként akkor járunk jól az Instagrammal, ha fiatalabb a célközönségünk.

YouTube

Utoljára maradt a legnagyobb és a mai napig legsikeresebb videó megosztó szolgáltatás, a YouTube. A videó marketing egyik alapjaként ajánlott felület, hiszen a legtöbb videóra éhezőt itt találjuk. A YouTube számos előnye között a mobilon történő elterjedtség is fontos. A mobilalkalmazás egy teljes eszköztárat ad a kezünkbe, így azon kívül, hogy mások anyagait nézhetjük meg rajta, akár azonnal rögzíthetjük a saját anyagainkat is.

Ha utazás közben egy ötletünk támad, vagy váratlan eseményt szeretnénk megörökíteni azonnal rendelkezésünkre áll a felület, és akár a videó szerkesztés különböző nyűgjeit megkerülve élessé is válhat az anyagunk.

Mit érdemes használni a videó marketinghez?

A hatékony videó marketinghez szükségünk lesz a kreativitásra a felületek használata terén. Ha nagy tömegeket szeretnénk elérni, akkor érdemes a népszerűbb felületeket használni, mint a YouTube vagy a Facebook, de ha időnk engedi érdemes néhány egyéb felületet is kipróbálni, ha másért nem is, de abból a célból, hogy minél több csatornán elérhetőek lehessünk. Ami fontos, azonban hogy a bázisközönségünk mindig ugyanott tudjon elérni, hiszen számára ez lesz a központi felület, ahol a videós kampányainkkal találkozhat.
Tetszett a cikk és nem akarsz lemaradni a modern vevőszerzés trendi módszereiről?
Iratkozz fel itt és cserébe adunk egy 10 részes email tanfolyamot a legfrissebb iparági hírek mellé!

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési irányelveinket ide kattintva olvashatod el (új ablakban nyílik)
Ellenőriznem kell, nem vagy-e robot!

Hozzászólások