Az üzleti célú videók során oda kell figyelni néhány dologra, hiszen a videó anyag a hírünket fogja vinni a későbbiekben. A videó készítés ugyan nem nagy ördöngösség, de azért van néhány dolog, amire oda kell figyelni, és van néhány eszköz, amire mindenképpen szükségünk lesz.

Telefon

A legfontosabb dolog, amire szükséged lehet egy üzleti videó elkészítése során, az maga a telefon. Fontos megjegyezni, hogy a mai mobiltelefonok nagy része képes már azt a minőséget szolgáltatni, ami egy átlagos videó elkészítéséhez szükséges. Az üzlet jellegéből adódóan elképzelhető, hogy magasabb minőségre lesz szükség, de általában nem ez a jellemző.

A minőség alatt itt persze nem azt értjük, hogy egyre drágább eszközöket kell vásárolnunk, inkább az a lényeg, hogy a körülményekre megfelelő mértékben oda tudjunk figyelni. Egy 50.000 Ft körüli okostelefon technikailag kellően felszerelt a videózáshoz.

(ezt is telefonnal vettük fel)

Fény

Az első, talán a legfontosabb körülmény, amire ügyelni kell, az a fények. Bizonyos mobiltelefonos kamerák ugyan képesek gyengébb fénynél is szép videót készíteni, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznunk a megvilágítással.

De mi is pontosan a megvilágítás lényege? A legjobb megoldás az, ha természetes fénynél készítjük el a videókat, hiszen a képminőség itt lesz a legjobb, viszont erre nem mindig van lehetőség. Ha olyan helyszínen kell felvennünk az üzleti videót, ahol nem adott természetes fény, viszonylag egyszerűen megoldhatjuk a dolgot egy erősebb fényű lámpával. Nem lesz szükségünk hatalmas reflektorokra, csak jó beállításra.

Mivel ahány kamera, annyi körülmény, ezért leginkább akkor tudjuk kitapasztalni a fényeket, ha próbálgatjuk a különböző pozíciókat. Néhány próbálkozás után garantáltan megtaláljuk az optimális fényerősséget, ami a telefon kamerájának megfelelő.

Állvány

A kézben tartott kamera hátránya, hogy nem marad stabil a kép. A YouTube videó feltöltés után képes valamennyire kompenzálni a kép remegését, azonban a technológia nem nyújt tökéletes eredményt. Érdemes hát valamilyen megoldást alkalmaznunk a kamera rögzítésére.

A rögzítésre vásárolhatunk egy tripodot, ami nem jelent túlzott kiadást, de ha nem akarunk költeni erre, megfelelhet egy házi megoldás is. A lényeg az, hogy a rögzítő eszköz lehetőleg fixen álljon.

Bizonyos típusú videó esetén az állvány elhagyható, hiszen akár különleges videós hatást is kelthetünk azzal, hogy a kameránkat a kezünkben tartjuk.

(Sőt, ezt a videót is telefonnal vettük fel – és állványt is használtunk)

Hangrögzítés

Az okostelefonok rögzítik a videónk hangját is, azonban időnként nem a megfelelő módon. Ha otthon vagy más csendes helyszínen a kamerához viszonylag közel állunk a telefonba épített mikrofon elegendő lehet, azonban ha sokat mozgunk a felvétel közben, akkor más megoldás után érdemes néznünk. A hang rögzítéséhez egy jobb minőségű diktafon is elegendő lehet, de akár professzionális hangfelvevő berendezéssel is dolgozhatunk. Az így rögzített hangot később a képanyag alá vághatjuk.

Hibalehetőségek a videókészítés során

A videókészítésnek a műszaki körülményektől függetlenül vannak egyéb gyakorlati aspektusai is. Érdemes odafigyelni magára a rögzítés folyamatára is. Az első, jellemző hiba a távolság hibás felmérése. Az okostelefonok digitális zoom-ot használnak, ami azt jelenti, hogy a közelítés minőségromlást is eredményez, szemben a profi kamerák optikai zoomjával. Igyekezzünk hát a zoom funkció használata nélkül felvenni a videónkat, így a minőség állandó lesz.

Gyakori hiba továbbá az, hogy a felvevő nem horizontális, hanem függőleges pozícióban tartja a készüléket. Az megjelenítők túlnyomórészt a horizontális megjelenést támogatják, azaz azt, hogy a videó alja és a teteje a szélesebb, a magasság pedig a rövidebb élt jelenti. Ha ezzel ellentétesen rögzítjük az anyagot, az nem fog jól mutatni.

Az üzleti videóra érdemes felkészülni. Valamilyen szinten érdemes megtervezni mi is történik majd a videóban. A spontaneitás egy tapasztalatlanabb videós esetén kínos csendeket szülhet. Készüljünk hát fel a videóra, ha szükséges, akkor írjuk le mit is fogunk mondani. Használhatunk súgógépet, de megkérhetünk valaki arra, hogy álljon a kamera mellett a papírokkal, melyeken a jegyzetek találhatóak.

(Nem fogod elhinni, de ez a videó is telefonnal készült)

Szoftver

A telefon kamerája ugyan jó minőséget fog eredményezni, és egy élő videóval nem lesz sok problémánk, viszont egy üzleti videó elkészítésekor utómunkálatokra is szükség lesz.

Utómunkálatok alatt sok dolgot érthetünk, jellemzően a vágást, a különálló hangsáv képre illesztését, vagy a képminőség javítását effektek bevágását értjük. Az utómunkálatokhoz szükségünk lesz valamilyen szoftverre.

Léteznek ma már az okostelefonra telepíthető videó feldolgozó alkalmazások, amelyek alapvető feladatok elvégzésére alkalmasak, de profi munkát csak valamilyen asztali rendszeren tudunk végezni. A videó feldolgozás tipikusan a teljesítményigényes feladatok közé tartozik, amire egy telefon nem biztos, hogy alkalmas.

Videó feldolgozó szoftver terén tehát gondolkozzunk asztali gépben vagy laptopban. A legtöbb rendszerre találunk megfelelő szoftvereket, ingyenes és fizetős változatban is, nyilván a funkcionalitás mértékétől függően.
Tetszett a cikk és nem akarsz lemaradni a modern vevőszerzés trendi módszereiről?
Iratkozz fel itt és cserébe adunk egy 10 részes email tanfolyamot a legfrissebb iparági hírek mellé!

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési irányelveinket ide kattintva olvashatod el (új ablakban nyílik)
Ellenőriznem kell, nem vagy-e robot!

Hozzászólások