Ezért a legjobb önbizalom növelő eszköz a videó

2019-03-12


A videózás egyre inkább növekvő piaci trend. Az információ ilyen jellegű közlését érdemes elkezdeni minél hamarabb, azonban előtte lelkileg is fel kell készülnünk a folyamatra. A videózás a piaci értéke mellett kitűnő önbizalom növelő eszköz, a dolog miértjéről lentebb olvashatsz.

Mivel jár egy videó készítése?

A videózás során ki kell állni a kamera elé, és adott esetben rengeteg emberrel kell megosztani egy nézőpontot, el kell magyarázni egy termék előnyeit, szóval a saját meggyőződésünket kell megosztani másokkal. Ha nem vagyunk szerepléshez szokva, elképzelhetetlen lehet egy saját videó elkészítése, ám mégis jó benyomást kelt az, ha a néző a vállalkozást vezető személlyel találkozik a monitoron, nem egy profi színésszel. Sokkal könnyebb elfogadni a természetes és őszinte kiállást, hiszen ma igény van az egyéni megnyilvánulásokra. Gyakorlatilag egy kiváló időszakban élünk, ahol a legsikeresebbek akkor lehetünk, ha saját magunkat adjuk.

Milyen hatással lehet ez az önbizalomra? Egy olyan videó elkészítése, amelyben szerepet vállalunk, már önmagában egy korlát ledöntését jelenti. Sokan félnek ezt megtenni, mert nem érzik eléggé jónak magukat ehhez. A videó készítés gyakorlatilag a komfortzónán kívül eső cselekvésnek számít a többség számára.

Itt van például a mi VLOG-unk. Hidd el: még Lacinak is komoly rákészülést igényel egy videó készítése, pedig már sokat forgatott…

Abban a pillanatban, ahogy elhagytuk a komfortzónánkat, és elindítjuk a kamerát, már megváltozik a hozzáállásunk. Ha az elkészült anyagot meg is osztjuk másokkal, azzal pedig nyíltan vállaljuk magunkat.

Mikor látod magad a videón, szembesülsz azzal, hogy ez könnyebb, mint gondoltad. Amíg nem láttad magad egy videofelvételen, addig különböző elképzeléseid, sztereotípiáid lehetnek ezzel kapcsolatban, azonban amint kipróbálod a dolgot, ezeket azonnal átértékeled. Lehet, hogy először nem leszel profi, és mondjuk ki, bénázol picit, de gondolj ilyenkor arra, hogy mindenki így kezdi. Minden szakma legjobbjainak életében volt egy pont, amikor még semmi köze nem volt a szakmájához. Fejlődni úgy tudunk a leghatékonyabban, ha cselekszünk. Fontos az is, meg tudjuk határozni a céljainkat, sőt legyen ez az első lépés, de ugyanakkor tegyünk erőfeszítést is ezzel kapcsolatban.

A YouTuberek önbizalma

Az önbizalomra a legjobb példát talán a YouTube-erek nyújtják. Érdemes néhánnyal megismerkedni, hiszen gyakorlatilag minden témakörben vannak már videósok. Egy rutinos YouTube-erről leperegnek a kritikák, egyszerűen nincs rájuk hatással az, ha valaki becsmérli őket. Tisztában vannak vele, hogy amit csinálnak, azt legjobb tudás szerint csinálják, és nem engedik, nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen módon hatással legyen a közönség a munkájukra. Mindig lesz valaki, aki küldetésének érzi, hogy másokat sértegessen, és ezzel jó, ha tisztában vagyunk. Egyszerűen nem lehet mindenkinek megfelelni.

Korábban próbálkoztunk ilyen figyelemfelkeltő módon felhívni a figyelmet arra, hogy miről is szól a videózás. Kaptunk hideget, meleget, de mi szeretjük!

Sokan támadják a videókészítőket mindenféle kritikákkal. Nyilvánvaló, hogy az ilyen hozzászólók nincsenek tisztában a háttérmunka mennyiségével, hiszen  YouTube-on csak a produktumot látják. Az a videós, aki belemegy egy ilyen támadás kivédésébe, rengeteg energiát von el a munkájától. A negatív hozzászólás pedig úgyis csak átmeneti feszültséget kelt. Ha egy stabil közönség épült fel, aki szereti a videó bejelentkezéseit, anyagait, az akkor is nézni fogja, ha sok a negatívum. A pozitív emberek valójában ritkán nyilatkoznak, de ott vannak, és ez az amire koncentrálni kell.

A kritika fontos, de meg kell tanulni megkülönböztetni a kritikát a troll hozzászólásoktól.

Mik azok a trollok?

A trollok gyakorlatilag azok a provokatív hozzászólók, akik sokszor a témához nem kapcsolódóan ingerlik a felhasználókat. A trollok eszköztárában jelentős szerepet kap a negatív visszajelzés, hiszen a legnagyobb hatást ezzel lehet elérni. Az ellenük történő védekezés egy kezdő videósnak igazi erőpróba lehet. A legfontosabb talán megkülönböztetni a trollok hozzászólásait az építő kritikától.

Mi a kritika?

Hogy a kritikát hogyan éljük meg, az lényegében csak tőlünk függ. Fontos hogy ne féljünk. A kritika egy olyan vélemény, ami segít. Legyünk hálásak annak, aki elmondja az esetlegesen negatív véleményét arról, amit csinálunk, hiszen legközelebb ez akár segíthet abban hogy eredményesebb videót készítsünk.

Hogyan kezdjünk neki?

A céltól is függ. Ha csak szeretnénk ledönteni a korlátainkat, fogjuk a kamerát és csináljuk előtte azt, amit szeretünk. Ha üzleti céljaink vannak a videóval, akkor érdemes egy kicsit, legalább vázlatszerűen leírni mit is fogunk a videóban csinálni. Ugyanakkor ne olvassuk a szöveget, hiszen természetességét fogjuk általa elveszíteni.

Lehet először viccesen, ez önmagunkat oldja. Ha nem vállalod, maximum nem publikálod… De gyakorolj!

A lényeg hogy valahogyan fogjunk neki, és csináljuk. Amint megtettük az első lépéseket, valami meg fog változni!

Hozzászólások

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Videó marketing

Videók minden üzleti helyzetre!

Legújabb blogok:

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Legyen Neked is Üzleti videód!

És ezt olvastad már?