Kommunikálj jól!

2022-07-19

kommunikálj jól

Ha már ismernek bennünket és a termékeinket, szolgáltatásainkat, akkor is kapcsolatban kell maradni a vevőinkkel, különben más csábításoknak engednek. Azoknak, akik jobban kommunikálnak velük. A közösségi oldalakon és más helyeken. Az ilyen videós marketing kommunikáció adja át azt a tudást a partnereinknek, ami ahhoz szükséges, hogy a reklám kavalkádban megtalálják a számukra fontos szempontokat, és ne kóboroljanak el vonzónak tűnő, de számukra nem előnyös cégekhez.

A két vagy több fél közötti információáramlás az, ahol normál esetben az egyik fél az „adó”, a többi pedig a „vevő” (ezúttal nem vásárlóként értve a szót). Amikor kommunikációs videót készítünk, akkor mi vagyunk az információ adók. A mi lehetőségünk, hogy mindenféle zaj és egyéb zavaró tényező ellenére eljuttassuk a vevőnek azt az információt, amire szüksége van.

Ez nehéz. Nagyon nehéz. Az üzenet könnyen félreérthető. Keveredik rengeteg más üzenettel. Valóságos falat kell áttörnünk, hogy a mi üzenetünk jusson el a célszemélyhez.

A kommunikációt segítő videó marketing első számú célja, hogy keresztül törjön a falakon, hangosabb legyen a zajnál és ne legyen félreérthető. A videó csodálatos kis eszköz, amivel ezek a nehezen teljesíthető követelmények is megvalósíthatók! Lássuk részleteiben, milyenek is ezek a jó kommunikációt éltető lehetőségek!

Animált marketing videó

Nagyon kedveltek a rajzfilmeket imitáló ún. „animált marketing videók”. Legfőbb jellemzője, hogy nincsenek benne élő szereplők, csak rajzfilm figurák. Ettől még persze felmondhat valaki a film alá szöveget („narrációt”); de néha elég csak néhány felirat és zene.

Rajzfigurák különféle szituációkban, helyszíneken, mozogva, beszélve tanítják meg az ügyfeleinket azokra a szempontokra, amit nekik fontosak. Mivel minket választottak, az általunk nyújtott versenyelőnyök valószínűleg számukra fontosak. Azaz nem kell semmit trükközni, pusztán arra kell megtanítani őket, hogy miért is hangsúlyozzuk a termékeinkben, szolgáltatásainkban azokat az elemeket, amik neki is megtetszettek. Racionális érveket kell adni neki, hogy a talán csak az érzelmei alapján meghozott döntését legalább utólag észszerűnek találja. S másoknak is már ezekkel az észérvekkel indokolja meg a döntését.

Egy kicsit gúnyosan szoktuk mondani az emberekről, hogy nem racionális, hanem racionalizáló lények. Azaz az érzéseik alapján meghozott döntésekhez utólag keresnek észérveket. Segítsük őket ebben animált marketing videókkal!

Sztori videó – történetmesélés

A történetmesélés a legrégebbi művészeti műfaj. A legnagyobb darabszámban eladott könyv, a Biblia Újszövetségi részéből is a legtöbbet idézett részek Jézus példabeszédei. Mai nevén a sztorik, amikkel át tudta adni az erkölcsi tanításait. De a költészet ősi eposzai is történeteket mesélnek el – mindenféle társadalmi konfliktusokkal és azok valamilyen megoldásával.

A sztori videó – történetmesélés a történetmondás különösen hatékony formája. Könnyen megragad az emlékezetben akár egyszeri megtekintés után is. A történetmesélés trükkje, hogy az emberek belefeledkeznek a történetbe és csak úgy mellesleg kapják azokat a tanításokat, amelyek a történethez tartoznak (amiért persze mi az egész történetet előhoztuk). Így lehet leküzdeni olyan előítéleteket, amelyek miatt a mondandónk süket fülekre találna. A történet segítségével lehet elérni, hogy odafigyeljen egy olyan érvre, amit amúgy csak elhessegetne.

A sztori videó rajzfilmes formája gyorsabban készül el, mint a szereplőkkel készített videók. A rajz segítségével – akár torzítva a való világot – ki lehet emelni a lényeget. Például a vásárlási folyamatot is meg lehet jeleníteni – kiemelve azokat a pontokat, ahol a fontos döntések születnek.

A már említett racionalizáló emberekre számítva, persze az sem baj, ha az érzelmekre hatunk a sztorival, a frappánsan, blikkfangosan elkészített videóval, amelyekben csak egy ezt követő plusz, hogy racionális érveket is adunk neki.

Beszélő fej – videó sorozat

A kommunikáció fenntartására kiválóan alkalmas a beszélő fej – videó sorozat. Ez a videó sorozat egy ugyanazon szereplővel forgatott anyag – amelyet különféle feliratok, hátterek, helyszínek, tárgyak tesznek informatívvá vagy csak a megfelelő hangulatba hozóvá, életérzést közvetítővé. Akár még animált megoldásokkal is fel lehet dobni ezt a beszélő fej videó sorozat típust!

A sorozat lehetővé teszi, hogy a néző alaposabban megismerjen minket. Rövid, a figyelem fenntartására alkalmas kis kb. 1 perces videókkal. Hol használható ez?

Az első felhasználási terület a hírlevél. A szöveget sokan már el sem olvassák, mert olyan sokat kapnak belőle. S bárhogy csicsázzuk ki képekkel, grafikával, különleges tördeléssel: egy videóhoz képest az unalmas. Ezért csak egy linket küldünk el, amely egyetlen kattintással a videóhoz vezet. Ha van egy videó sorozatunk, akkor ezt annyiszor tudjuk elküldeni az értékes címlistánkra, ahány részből áll a sorozat. Egy év múlva megismételhető…

Azután a saját honlapon lehet ezeket kitenni. Ott sem olyan unalmas, mint a sok szöveg. Használható még a közösségi oldalakon és a blogban.

A beszélő fej – videó sorozatban személyesen jelenünk meg a vevőnek. Ahogy halad a sorozatban, vissza-visszatérően minket lát, minket hallgat. Megismer és ha jól csináljuk meg is kedvel minket. Bizalmat épít irányunkban.

Rengeteg információt lehet egy ilyen sok részes sorozattal átadni. Meg lehet mutatni, hogy a termékeinek hányféle helyen, milyen sokféle módon lehet felhasználni. Meg lehet mutatni, hogy az mennyire praktikus.

Kezelni lehet egy ilyen beszélő fej marketing videó sorozatban a kifogásokat is. Plasztikusan, látványosan lehet megmutatni, hogy miért nem kell félni a szolgáltatásainktól vagy termékeinktől.

S ha végképp nem áll nekünk jól, hogy személyesen szerepeljünk a videóban, akkor egy színészt is felkérhetünk erre. Cégünk, az Üzleti videó™ neked ezt is elintézi!

Facebook-hirdetések: a videó vs. kép kísérlet

Gerilla videó

Külön kategória azonban a gerilla videó. Már néhány évtizede is van annak, hogy a marketing eszközökbe bekerült az ún. gerilla marketing. Színészekkel vagy színészkedésre hajlamos szereplőkkel játszatunk el egy sokkoló, meghökkentő, mellbevágó, nagyon elgondolkodtató vagy rettenetesen vicces rövid kis jelenetet. Érdemes megfigyelni, hogy a tévés hirdetések egy része is ezt az irányzatot követi, így tud csak kitűnni a reklám blokk alatt a sok egymást követő reklám közül.

A gerilla marketing sokszor az alacsony költségvetés ellensúlyozásáról szólt megdöbbentő, figyelmet magára vonzó elemekkel. Könnyednek kell maradni, nem szabad sose görcsösnek lennie, mert akkor nem éri el a célját. A cél pedig a vevőink érdeklődésének az elnyerése.

A gerilla videó lehet direkt vagy indirekt – amikor a néző jön rá a következtetésre. (Persze a következtetésre jutás azért ne legyen túl bonyolult!) A gerilla videó legtöbbször forgatott videó, mert ilyen meghökkentést legkönnyebben emberi szereplőkkel tudunk produkálni. Cél még az is, hogy virulens legyen a videó, azaz a tréfás vagy elgondolkodtató volta miatt a közösségi médiában minél többen osszák meg azt.

A felsoroltak miatt a gerilla videó gondos tervezést, kreatív ötletelést, forgatókönyv írást és felvételkor rendezést igényel. Különösen hatékony, amikor a végére marad a csattanó! A YouTube, TikTok, Facebook, LinkedIn stb. videót fogadó megosztó csatornák mind alkalmasak ilyen gerilla videók közzétételére.

A gerilla videó lehet érzelmes, sőt érzelgős, lehet látványos vagy akár gyomorforgató, ha azzal érhetjük el a kívánt hatást! Persze azért a cég kommunikációs alapelveit ilyenkor sem szabad megsérteni. Ne feledd, hogy a kommunikációs stílusod a vevőiddel lehet hivatalos, barátságos, szakmai, technokrata, professzionális, segítőkész, informatív vagy társalgási. Elvben amikor a márka arculatot kialakítottad, akkor erről már döntöttél. Ha még eddig nem tetted meg, a gerilla videó elkészítése előtt mindenképpen döntsd el, mert ha a vevők eltérő stílusú kommunikációval találkoznak, az csökkenti a bizalmat.

A formabontó, meghökkentő gerilla videók a legalkalmasabbak mély benyomás megszerzésére. Nehéz és sok munka elkészíteni, de megéri! Az Üzleti videó™ tapasztalatai segítenek téged ebben is!

VLOG – videó blog – BLOG

A korábban már említett szakértői videó leghatékonyabb videó marketing felhasználási területe, amikor azokat videó blogba (VLOG) fűzzük és úgy tesszük lehetővé a megtekintését az érdeklődőknek. Sőt, a hirdetéseinket is arra tereljük, hogy ezt a VLOG-ot nézzék meg azok, akiknek a bizalmát el szeretnénk nyerni.

A saját szaktekintélyünket a videó bloggal tudjuk a leghatékonyabban növelni. Rövid, egyenként 30-200 másodperces kis videókból álló sorozat közben rengeteg szakmai témát lehet felhozni és csillogtatni a szaktudásunkat ezekben. Felhívni a figyelmet veszélyekre, csapdákra és arra, hogyan lehet azt a mi gondoskodásunkkal kikerülni.

A videó blog alkalmas hírlevelek tartalmának. De akár egy felirakoztatható sorozatként is megadhatjuk a marketing automatizálási szoftverünknek (SalesAutopilot, Mautic, ActiveCampaign stb.), amelyik mondjuk hetente egyet elküld belőle az érdeklődőknek.

Cikk videó – post videó

Sajnos vagy nem sajnos, de tény, hogy az emberek egyre kevesebbet olvasnak. Az internetes újságok „bulvárosodnak”. Egyre kevesebb a szöveg, egyre több a kép, sőt mozgókép, videó. Csak a trendet követjük, ha hosszú cikkek helyett (vagy mellett) videókkal mondjuk el, mutatjuk meg, amiről beszélni szeretnénk. Szöveges közösségi média poszt helyett hatékonyabb egy poszt videó!

A cikk videó – post videó lényegében egy megírt blogbejegyzés vagy cikk átültetése videóra. Gyakran alkalmazzák ezt ma már hírportálok, blogok, hogy kielégítsék az olvasni kevésbé szerető látogatókat is. A cikk videó – post videó többnyire videós vágóképek, fotók, illusztrációk és feliratok összességéből áll, esetleg narrálható.

Gyakran akkor vesszük elő a cikk vagy post videót, amikor a jó internetes kereső helyezések ellenére visszaesik a web oldalunkon eltöltött idő. Ekkor vagy unalmasak az írásaink vagy egyszerűen változott a minket látogatók ízlése és már színesebb, szagosabb, élménydúsabb dolgokra vágynak. Hát ezt megkaphatják egy videó formájában! Még a régi cikkek, régi blog bejegyzések is „felújíthatók” ilyen formátumban!

Ehhez nem szükséges nekünk magunknak személyesen szerepelnünk, hiszen az ilyen videó vágóképek (kisvideók, fotók, illusztrációk) és feliratok, narrációk összességéből állhat. A jól kulcsszavazott videó segíti az internetes kereső szoftvereket is, és emiatt a web oldalunk is előkelőbb helyezést érhet el (SEO). Ez azután könnyebb megtalálhatóságot és több visszatérő vevőt eredményez! S persze ez közösségi médiában is kiválóan használhatók ezek a videók!

 

Még több információért és izgalmas példákért katt ide:

https://video-marketing.hu/kommunikaciot-segito-videok/

Hozzászólások

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Videó marketing

Videók minden üzleti helyzetre!

Legújabb blogok:

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Legyen Neked is Üzleti videód!

És ezt olvastad már?

Hirdess jól! A felhívás, ami egyszerűnek hangzik, de korántsem az!

Hirdess jól! A felhívás, ami egyszerűnek hangzik, de korántsem az!

A Videó marketing egyik oszlopos tagja, melyet ebben a blogban megpróbálunk atomjaira szedni Hogy milyen egy jó videós hirdetés? Azon túlmenően, hogy elengedhetetlen a konverzió növeléséhez, annyira trendi, mint Azariah… csak éppen egy egészen más területen! Szeretünk...

Marketing startégia a termékbemutatásban? Igen!

Marketing startégia a termékbemutatásban? Igen!

Stratégia, tervezés, alkalmazás, siker! Nagyjából ez a kronológia akkor, ha hatékonyan szeretnéd bemutatni szolgáltatásod, terméked! Mi, az Üzleti videónál rávilágítunk a lényegre, melyet nem csak Neked tanácsolunk, munkánk során is ezeket alkalmazzuk, hogy ne csak...