Kommunikálj jól!

2022-07-19

kommunikálj jól

Ha már ismernek bennünket és a termékeinket, szolgáltatásainkat, akkor is kapcsolatban kell maradni a vevőinkkel, különben más csábításoknak engednek. Azoknak, akik jobban kommunikálnak velük. A közösségi oldalakon és más helyeken. Az ilyen videós marketing kommunikáció adja át azt a tudást a partnereinknek, ami ahhoz szükséges, hogy a reklám kavalkádban megtalálják a számukra fontos szempontokat, és ne kóboroljanak el vonzónak tűnő, de számukra nem előnyös cégekhez.

A két vagy több fél közötti információáramlás az, ahol normál esetben az egyik fél az „adó”, a többi pedig a „vevő” (ezúttal nem vásárlóként értve a szót). Amikor kommunikációs videót készítünk, akkor mi vagyunk az információ adók. A mi lehetőségünk, hogy mindenféle zaj és egyéb zavaró tényező ellenére eljuttassuk a vevőnek azt az információt, amire szüksége van.

Ez nehéz. Nagyon nehéz. Az üzenet könnyen félreérthető. Keveredik rengeteg más üzenettel. Valóságos falat kell áttörnünk, hogy a mi üzenetünk jusson el a célszemélyhez.

A kommunikációt segítő videó marketing első számú célja, hogy keresztül törjön a falakon, hangosabb legyen a zajnál és ne legyen félreérthető. A videó csodálatos kis eszköz, amivel ezek a nehezen teljesíthető követelmények is megvalósíthatók! Lássuk részleteiben, milyenek is ezek a jó kommunikációt éltető lehetőségek!

Animált marketing videó

Nagyon kedveltek a rajzfilmeket imitáló ún. „animált marketing videók”. Legfőbb jellemzője, hogy nincsenek benne élő szereplők, csak rajzfilm figurák. Ettől még persze felmondhat valaki a film alá szöveget („narrációt”); de néha elég csak néhány felirat és zene.

Rajzfigurák különféle szituációkban, helyszíneken, mozogva, beszélve tanítják meg az ügyfeleinket azokra a szempontokra, amit nekik fontosak. Mivel minket választottak, az általunk nyújtott versenyelőnyök valószínűleg számukra fontosak. Azaz nem kell semmit trükközni, pusztán arra kell megtanítani őket, hogy miért is hangsúlyozzuk a termékeinkben, szolgáltatásainkban azokat az elemeket, amik neki is megtetszettek. Racionális érveket kell adni neki, hogy a talán csak az érzelmei alapján meghozott döntését legalább utólag észszerűnek találja. S másoknak is már ezekkel az észérvekkel indokolja meg a döntését.

Egy kicsit gúnyosan szoktuk mondani az emberekről, hogy nem racionális, hanem racionalizáló lények. Azaz az érzéseik alapján meghozott döntésekhez utólag keresnek észérveket. Segítsük őket ebben animált marketing videókkal!

Sztori videó – történetmesélés

A történetmesélés a legrégebbi művészeti műfaj. A legnagyobb darabszámban eladott könyv, a Biblia Újszövetségi részéből is a legtöbbet idézett részek Jézus példabeszédei. Mai nevén a sztorik, amikkel át tudta adni az erkölcsi tanításait. De a költészet ősi eposzai is történeteket mesélnek el – mindenféle társadalmi konfliktusokkal és azok valamilyen megoldásával.

A sztori videó – történetmesélés a történetmondás különösen hatékony formája. Könnyen megragad az emlékezetben akár egyszeri megtekintés után is. A történetmesélés trükkje, hogy az emberek belefeledkeznek a történetbe és csak úgy mellesleg kapják azokat a tanításokat, amelyek a történethez tartoznak (amiért persze mi az egész történetet előhoztuk). Így lehet leküzdeni olyan előítéleteket, amelyek miatt a mondandónk süket fülekre találna. A történet segítségével lehet elérni, hogy odafigyeljen egy olyan érvre, amit amúgy csak elhessegetne.

A sztori videó rajzfilmes formája gyorsabban készül el, mint a szereplőkkel készített videók. A rajz segítségével – akár torzítva a való világot – ki lehet emelni a lényeget. Például a vásárlási folyamatot is meg lehet jeleníteni – kiemelve azokat a pontokat, ahol a fontos döntések születnek.

A már említett racionalizáló emberekre számítva, persze az sem baj, ha az érzelmekre hatunk a sztorival, a frappánsan, blikkfangosan elkészített videóval, amelyekben csak egy ezt követő plusz, hogy racionális érveket is adunk neki.

Beszélő fej – videó sorozat

A kommunikáció fenntartására kiválóan alkalmas a beszélő fej – videó sorozat. Ez a videó sorozat egy ugyanazon szereplővel forgatott anyag – amelyet különféle feliratok, hátterek, helyszínek, tárgyak tesznek informatívvá vagy csak a megfelelő hangulatba hozóvá, életérzést közvetítővé. Akár még animált megoldásokkal is fel lehet dobni ezt a beszélő fej videó sorozat típust!

A sorozat lehetővé teszi, hogy a néző alaposabban megismerjen minket. Rövid, a figyelem fenntartására alkalmas kis kb. 1 perces videókkal. Hol használható ez?

Az első felhasználási terület a hírlevél. A szöveget sokan már el sem olvassák, mert olyan sokat kapnak belőle. S bárhogy csicsázzuk ki képekkel, grafikával, különleges tördeléssel: egy videóhoz képest az unalmas. Ezért csak egy linket küldünk el, amely egyetlen kattintással a videóhoz vezet. Ha van egy videó sorozatunk, akkor ezt annyiszor tudjuk elküldeni az értékes címlistánkra, ahány részből áll a sorozat. Egy év múlva megismételhető…

Azután a saját honlapon lehet ezeket kitenni. Ott sem olyan unalmas, mint a sok szöveg. Használható még a közösségi oldalakon és a blogban.

A beszélő fej – videó sorozatban személyesen jelenünk meg a vevőnek. Ahogy halad a sorozatban, vissza-visszatérően minket lát, minket hallgat. Megismer és ha jól csináljuk meg is kedvel minket. Bizalmat épít irányunkban.

Rengeteg információt lehet egy ilyen sok részes sorozattal átadni. Meg lehet mutatni, hogy a termékeinek hányféle helyen, milyen sokféle módon lehet felhasználni. Meg lehet mutatni, hogy az mennyire praktikus.

Kezelni lehet egy ilyen beszélő fej marketing videó sorozatban a kifogásokat is. Plasztikusan, látványosan lehet megmutatni, hogy miért nem kell félni a szolgáltatásainktól vagy termékeinktől.

S ha végképp nem áll nekünk jól, hogy személyesen szerepeljünk a videóban, akkor egy színészt is felkérhetünk erre. Cégünk, az Üzleti videó™ neked ezt is elintézi!

Facebook-hirdetések: a videó vs. kép kísérlet

Gerilla videó

Külön kategória azonban a gerilla videó. Már néhány évtizede is van annak, hogy a marketing eszközökbe bekerült az ún. gerilla marketing. Színészekkel vagy színészkedésre hajlamos szereplőkkel játszatunk el egy sokkoló, meghökkentő, mellbevágó, nagyon elgondolkodtató vagy rettenetesen vicces rövid kis jelenetet. Érdemes megfigyelni, hogy a tévés hirdetések egy része is ezt az irányzatot követi, így tud csak kitűnni a reklám blokk alatt a sok egymást követő reklám közül.

A gerilla marketing sokszor az alacsony költségvetés ellensúlyozásáról szólt megdöbbentő, figyelmet magára vonzó elemekkel. Könnyednek kell maradni, nem szabad sose görcsösnek lennie, mert akkor nem éri el a célját. A cél pedig a vevőink érdeklődésének az elnyerése.

A gerilla videó lehet direkt vagy indirekt – amikor a néző jön rá a következtetésre. (Persze a következtetésre jutás azért ne legyen túl bonyolult!) A gerilla videó legtöbbször forgatott videó, mert ilyen meghökkentést legkönnyebben emberi szereplőkkel tudunk produkálni. Cél még az is, hogy virulens legyen a videó, azaz a tréfás vagy elgondolkodtató volta miatt a közösségi médiában minél többen osszák meg azt.

A felsoroltak miatt a gerilla videó gondos tervezést, kreatív ötletelést, forgatókönyv írást és felvételkor rendezést igényel. Különösen hatékony, amikor a végére marad a csattanó! A YouTube, TikTok, Facebook, LinkedIn stb. videót fogadó megosztó csatornák mind alkalmasak ilyen gerilla videók közzétételére.

A gerilla videó lehet érzelmes, sőt érzelgős, lehet látványos vagy akár gyomorforgató, ha azzal érhetjük el a kívánt hatást! Persze azért a cég kommunikációs alapelveit ilyenkor sem szabad megsérteni. Ne feledd, hogy a kommunikációs stílusod a vevőiddel lehet hivatalos, barátságos, szakmai, technokrata, professzionális, segítőkész, informatív vagy társalgási. Elvben amikor a márka arculatot kialakítottad, akkor erről már döntöttél. Ha még eddig nem tetted meg, a gerilla videó elkészítése előtt mindenképpen döntsd el, mert ha a vevők eltérő stílusú kommunikációval találkoznak, az csökkenti a bizalmat.

A formabontó, meghökkentő gerilla videók a legalkalmasabbak mély benyomás megszerzésére. Nehéz és sok munka elkészíteni, de megéri! Az Üzleti videó™ tapasztalatai segítenek téged ebben is!

VLOG – videó blog – BLOG

A korábban már említett szakértői videó leghatékonyabb videó marketing felhasználási területe, amikor azokat videó blogba (VLOG) fűzzük és úgy tesszük lehetővé a megtekintését az érdeklődőknek. Sőt, a hirdetéseinket is arra tereljük, hogy ezt a VLOG-ot nézzék meg azok, akiknek a bizalmát el szeretnénk nyerni.

A saját szaktekintélyünket a videó bloggal tudjuk a leghatékonyabban növelni. Rövid, egyenként 30-200 másodperces kis videókból álló sorozat közben rengeteg szakmai témát lehet felhozni és csillogtatni a szaktudásunkat ezekben. Felhívni a figyelmet veszélyekre, csapdákra és arra, hogyan lehet azt a mi gondoskodásunkkal kikerülni.

A videó blog alkalmas hírlevelek tartalmának. De akár egy felirakoztatható sorozatként is megadhatjuk a marketing automatizálási szoftverünknek (SalesAutopilot, Mautic, ActiveCampaign stb.), amelyik mondjuk hetente egyet elküld belőle az érdeklődőknek.

Cikk videó – post videó

Sajnos vagy nem sajnos, de tény, hogy az emberek egyre kevesebbet olvasnak. Az internetes újságok „bulvárosodnak”. Egyre kevesebb a szöveg, egyre több a kép, sőt mozgókép, videó. Csak a trendet követjük, ha hosszú cikkek helyett (vagy mellett) videókkal mondjuk el, mutatjuk meg, amiről beszélni szeretnénk. Szöveges közösségi média poszt helyett hatékonyabb egy poszt videó!

A cikk videó – post videó lényegében egy megírt blogbejegyzés vagy cikk átültetése videóra. Gyakran alkalmazzák ezt ma már hírportálok, blogok, hogy kielégítsék az olvasni kevésbé szerető látogatókat is. A cikk videó – post videó többnyire videós vágóképek, fotók, illusztrációk és feliratok összességéből áll, esetleg narrálható.

Gyakran akkor vesszük elő a cikk vagy post videót, amikor a jó internetes kereső helyezések ellenére visszaesik a web oldalunkon eltöltött idő. Ekkor vagy unalmasak az írásaink vagy egyszerűen változott a minket látogatók ízlése és már színesebb, szagosabb, élménydúsabb dolgokra vágynak. Hát ezt megkaphatják egy videó formájában! Még a régi cikkek, régi blog bejegyzések is „felújíthatók” ilyen formátumban!

Ehhez nem szükséges nekünk magunknak személyesen szerepelnünk, hiszen az ilyen videó vágóképek (kisvideók, fotók, illusztrációk) és feliratok, narrációk összességéből állhat. A jól kulcsszavazott videó segíti az internetes kereső szoftvereket is, és emiatt a web oldalunk is előkelőbb helyezést érhet el (SEO). Ez azután könnyebb megtalálhatóságot és több visszatérő vevőt eredményez! S persze ez közösségi médiában is kiválóan használhatók ezek a videók!

 

Még több információért és izgalmas példákért katt ide:

https://video-marketing.hu/kommunikaciot-segito-videok/

Hozzászólások

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Videó marketing

Videók minden üzleti helyzetre!

Legújabb blogok:

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Legyen Neked is Üzleti videód!

És ezt olvastad már?

Új év, új lendület, új célok és még újabb eszközök!

Ugye már kipihented a karácsonyi készülődés, a családi ebédek, és az újévi mulatság fáradalmait?  Csak szépen, nyugodtan, csak most kezdődött az új év, az új lehetőségek végtelen tárházával. Azért tedd meg lassan az első lépéseket, hogy aztán az év további részében 10...

Karácsonyi Videó Képeslap

Karácsonyi Videó Képeslap

A karácsony mindnyájunknak az önzetlen szeretetet jelképezi, amikor alkalom nyílik kimutatni mennyire fontosak számunkra szeretteink. Egy vállalkozás életében a tágabb családot a partnerek jelentik, ezért teljesen természetessé vált, hogy őket is köszöntjük ebben az...

Videó marketing? Az mi? És miért jó választás céged számára?

Ha valami nem unalmas, akkor az egy ütős videó, ami biztosan nem marad reakció nélkül! Ellenben írott társával, amit bizony boldogan és lelkiismeret furdalás nélkül görget tovább szinte mindenki. A felhasználók imádják, ha történik valami, főleg, ha az a termék, vagy szolgáltatás, ami érdekli őket úgy jelenik meg, hogy még élvezettel is követik azt figyelemmel. Ha ez így van és valóban jól működik, miért választanál jobb értékesítési, vagy hirdetési formát?
Górcső alá vettük, és pontokba szedtük most Neked azokat a tulajdonságokat, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni!

Miért imádják annyira a videó marketinget? No, lássuk: