Facebook-hirdetések: a videó vs. kép kísérlet

2022-08-02

videó vs kép

Ezt a cikket imádni fogod, ha szereted a versenyt és szeretnél választ kapni a sokunkat feszítő kérdésre: kép vagy videó 😉 És bár ez egy külföldi példa még 2021-ből, ezzel együtt igen tanulságos!

A videóknak mostanában nagy divatja van.

A TikTok átvette a hatalmat, a YouTube olyan nagy, mint eddig soha, az Instagram pedig kijelentette, hogy a fotóknak vége, a videók kora elkezdődött.

De meddig terjed a videó sikere?

„Hogyan készítsünk videókat?”- kérdezik sokan.

„Jobban teljesítenek a videós hirdetések, mint a képek?” – töprengenek. Nos, vegyük fel a laborköpenyünket, és derítsük ki.

Csatlakozz hozzánk a videólaborunkban, ahol azzal kísérletezünk, hogy hogyan lesz a legsikeresebb a Facebook-hirdetés. Vajon a videó egyszer és mindenkorra legyőzi a képeket? Bízzuk a tudományra, derítsük ki.

Az elmélet:

A videohirdetések felülmúlják a képeket.

Minden kísérlethez szükség van egy hipotézisre: a videohirdetés felülmúlja a képalapú hirdetést.

Tudunk egy-két dolgot a videó előnyeiről, de a Facebook marketinggel összefüggésben az elméletünk két dologra egyszerűsödik:

1. A videó megállítja a görgetőket

A dinamikus szöveg, a gyorsan változó színek és a magával ragadó animációk együttesen olyan hirdetést eredményeznek, amely nagyobb valószínűséggel vonzza a görgetők tekintetét.

Egyszerűen fogalmazva: a videó sokkal csábítóbb, mint a statikus szöveg vagy képek.

2. A videó átadja a lényeget

Egy képen vagy grafikán csak annyi infót lehet átadni, amennyi egy képkockába belefér- a többit a támogató szövegben kell elhelyezni.

De vajon tényleg ez a legjobb taktika?

A videó sokkal gyorsabban közvetíti az információt, mint egy szövegtömb; másodpercek alatt átadhatod a teljes mondanivalódat.

A 15 másodperces TikTokok és a megrövidült figyelmi idő korában ez fontosabb dolog lehet, mint amilyennek látszik.

Természetesen, ha organikus elérésről beszélünk (vagyis nem fizetünk azért, hogy az emberek lássák a tartalmainkat), akkor rengeteg más ok is van arra, hogy miért a videó a bevált módszer. Nem utolsósorban: a Facebook algoritmusa előnyben részesíti a videót.

De ebben a kísérletben a Facebook hirdetésekre összpontosítunk. Az algoritmusok és a követők száma itt vitatható – minden azon múlik, hogy az emberek mit preferálnak.

A kísérlet

Hogy elméletünket teszteljük, két hirdetést hoztunk létre.

Kitalálhattad – az egyik egy statikus kép, a másik pedig egy hat másodperces videó. Mindkettőnek ugyanaz az egyértelmű üzenete van, és mindkettőnek ugyanaz a célja.

Ugyanaz a stílus, tónus és színvilág jellemzi őket. Az egyetlen különbség az, hogy az egyik mozog, a másik pedig nem.

Mindkét hirdetésbe ugyanannyi pénzt fektettünk (225 dollár), ugyanazt a célközönséget céloztuk meg, és ugyanazokat a hirdetési célokat (leadek) választottuk a kampányok beállításakor.

A hirdetéseket még egy álneves Facebook-fiókon is lefuttattuk, hogy a videós elfogultságot levegyük a laborasztalról.

Mindezzel azt akarom mondani, hogy a lehető legtöbb változót eltávolítottuk, hogy ez egy igazán tudományos kísérlet legyen.

Az eredmények megvannak: a videó győzött

Mielőtt elmagyaráznánk, mit jelentenek az eredmények a jövőbeli Facebook-hirdetéseidre nézve, megmutatjuk a nyers adatokat.

Csak néhány hideg, kemény statisztikát és tényt, hogy ez a kísérlet extra tudományos legyen.

A Facebook-videónk 3x annyi leadet generált, és 25%-kal többen látták, mint a képet. Ha ellenőrizni akarod a matematikánkat, ez 7 232 kép megtekintést jelent a 9 532 videó nézettséggel szemben.

Mit jelent ez?

A megtekintések jól mérik egy hirdetés elérését. A videóra többen figyeltek fel, mint a képre.

A videohirdetés 480%-kal több kattintást generált, mint a kép. Ez 186 kattintást jelent a videóra, míg a képre csak 32-t.

A videó átkattintási aránya is sokkal jobb lett: 1,87%, míg a képé 0,43%.

Ez mit jelent?

A kattintások jól mérik egy hirdetés teljesítményét. Itt több ember lépett interakcióba a videóval, mint a képpel.

A videó jobb ROI-t hozott

A videónk 497%-kal olcsóbb volt kattintásonként és 280%-kal olcsóbb volt leadenként, mint a képi megfelelője. A videó 1,19 dollárba került kattintásonként, míg a kép 7,11 dollárba. A videó 2,75 dollárba került leadenként, míg a kép 14,22 dollárba.

Ez mit jelent?

A konverzió a legjobb módja egy hirdetés megtérülésének mérésére. Ennél a hirdetésnél a célunk az volt, hogy leadeket generáljunk. A videohirdetés kevesebb pénzért több embert konvertált.

Videó marketing? Az mi? És miért jó választás céged számára?

A tanulságok: amit a sikeresebb Facebook-hirdetésekhez tudnod kell

Összefoglalva: a videó hirdetésünk minden tekintetben felülmúlta a képhirdetést. Mit szólsz ehhez a sikeres hipotézishez?

Amit ez jelent számodra: ha még nem teszed, használj videót a Facebook-hirdetési kampányaidban.

A „videó működik” mellett a három legjobb tippünk a jobb Facebook-hirdetésekhez a következő:

1. Fokozd az értékesítést és gyűjts kattintásokat videóval 

Ha a Facebook-hirdetési játék célja a konverziók generálása, a videó kétségtelenül a legjobb megoldás. A végén több eladást érhetsz el, és kevesebb pénzt kell rá költened. Cseréld le statikus képeid videóra, és győződj meg a különbségről a saját szemeddel. Nem csak a hirdetésekről van szó – az organikus közösségi videók 1200%-kal több megosztást kapnak, mint a szöveges és képi tartalmak együttvéve. Szerintünk ez egy nyerő kombináció 🙂

2. Tesztelj, tesztelj, tesztelj

Önjelölt videós tudósokként biztosan tudjuk, hogy az erőteljes tesztelés az egyik legfontosabb része egy kísérletnek. A/B tesztelj új kampányokat videó és kép opcióval, és teszteld magad a hipotézisünket. Miért ne vizsgálnád felül néhány meglévő imázskampányod, és újítanád fel őket egy videó átalakításával? Csúsztasd fel a védőszemüveget, és vidd be márkájdat a laborba.

3. Ne dobd a képeket sutba egyből

Természetesen minden szabály alól vannak kivételek. Márkádtól, célközönségedtől és a Facebook marketing stílusodtól függően nem mindig a videó a megfelelő választás. Erre példa a carousel hirdetések. A videó akkor teljesít a legjobban, ha hagyják, hogy reflektorfényben álljon és ragyogjon – nem teljesít olyan jól, ha egy zsúfolt színpadon kell osztoznia. Amikor egy carousel hirdetés több képkockáját lapozgatjuk, a világos képek és a merész szöveg gyakran hatékonyabbak. 

Ha tetszett az eredmény, készítsd el videódat percek alatt – vagy bízz meg bennünket vele -, és tedd próbára ezt a kísérletet még ma.

Még több érdekes információért és példáért kattints ide:

https://video-marketing.hu

Forrás: https://biteable.com/blog/video-vs-image/

Hozzászólások

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Videó marketing

Videók minden üzleti helyzetre!

Legújabb blogok:

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Legyen Neked is Üzleti videód!

És ezt olvastad már?

Cégbemutató videó, hogy 2024-ben is az elsők között legyetek!

Cégbemutató videó, hogy 2024-ben is az elsők között legyetek!

Miért válasszátok az Üzleti videó Cégbemutató videóját a 2024-es marketing stratégiátok részeként? Ahogy haladunk a digitális korban, olyan elvárásokat támaszt elénk a modern világ, hogy csak kapkodjuk a fejünket! Aki lemarad, az kimarad! Tényleg! Mivel a...