A tervezési módszer lépései (2. rész)

2022-09-07

Lista – hogyan győzz meg valakit (vagy saját magadat)?

Most, hogy megértetted a videó marketing alapjait és szükséges eszközeit, érthető módon készen állsz arra, hogy belevágj, de először is valószínűleg meg kell szerezned a főnököd jóváhagyását.

Még ha nincs is szükséged jóváhagyásra, annak mérlegelése, hogy a tevékenységed megtérül-e (mielőtt belevágsz), egy fontos feladat.

Kövesd ezt a hét lépésből álló ellenőrző listát, hogy még a legpedánsabb főnököket is meggyőzd.

1. Igazítsd a videót a tágabb célokhoz

Igazítsd a céljaid szorosan a vállalat szélesebb körű, már meghatározott és elfogadott üzleti céljaihoz és KPI-hoz (key performance indicator – kulcsfontosságú teljesítménymutató).

Ha a vállalkozás egészének célja az értékesítés 10%-os növelése a következő 6 hónapban, akkor olyan KPI-ket nézhetsz, mint a webhely forgalma, a napi, heti és havi eladások száma, valamint a konverziós arányok.

Ahhoz, hogy megalapozott legyen az ügye, fel kell vázolnia a tervét arra vonatkozóan, hogy a videó hogyan fog segíteni az említett KPI-k elérésében.

2. Adj meg célokat és célkitűzéseket

Az előző példánkra építve, ha a célod a több értékesítés elérése, javasolhatsz termék videókat, magyarázó videókat vagy ügyfél beszámolókat, esettanulmányokat.

Ezután létrehozhatsz néhány SMERI-célt (Specifikus, Mérhető, Elérhető, Releváns, Időhöz kötött) – angolul SMART (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-bound) – ezekhez, amelyek támogatják a vállalkozásod általános KPI-it.

Részletezd, hogy milyen mérőszámokat fogsz nyomon követni a siker mérésére – ebben a példában ez olyan dolgokat foglalhat magában, mint a forgalom, az átkattintási arány és természetesen a konverziók.

Ez nem jelenti azt, hogy minden elemzésednek csak a mennyiségi mérőszámokra kell összpontosítania.

A videó kiválóan alkalmas minőségi mérőszámokra is, például a márka ismertségének növelésére vagy egy új termék körüli felhajtásra, de akkor is pontosan meg kell határoznod, hogy ez mit jelent, és milyen elemzési adatokat fogsz nyomon követni, hogy megerősítsd a célok elérését.

Az érvelés megkönnyítése érdekében adj meg konkrét pénzösszegeket, és mindenképpen hangsúlyozd ki az erőfeszítéseid várható megtérülését.

3. Vázold fel a hatókör és a költségvetés körvonalait

„Mennyibe fog ez kerülni?” – ez kétségtelenül minden vezető számára a legfontosabb kérdés, ezért jó ötlet a ROI-ra összpontosítani, és felkészülni a várható költségvetési követelményekkel.

Bár mindannyian szeretnénk egy nagy sikerű gyorsan hírnevet szerző videót készíteni, a valóság az, hogy a videó elkötelezettséget és hosszú távú befektetést igényel.

Nem írhatsz egy blogbejegyzést, és nem várhatod el, hogy az teljesen átalakítsa az üzletedet.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy vagyont kell költened egy hatékony videó marketing-stratégiához.

A költségvetésed nagyban függ attól, hogy hogyan fogod elkészíteni a videóidat – kiszervezve, házon belül vagy saját kezűleg.

A videók költségei nagyon eltérőek lehetnek, az olcsótól kezdve, a több százezer forintig, ha a gyártást kiadod egy szakembernek.

Ha nem tudod, hogy mekkora költségvetés áll rendelkezésedre, érdemes felvázolni néhány különböző szintű beruházást.

A tervezési módszer lépései (1. rész)

4. Említsd meg az immateriális javakat

A hideg, kemény pénzről áttérve, ne feledkezzünk meg a videó nem kézzelfogható előnyeiről sem.

Egy tanulmány szerint a videó élvezetessége 139%-kal növeli a márkaasszociációt és 97%-kal a vásárlási szándékot.

Egy másik tanulmány szerint a nézők 71%-a állítja, hogy a videó tartalmak megtekintése pozitív benyomást kelt bennük a márkáról, szolgáltatásról vagy vállalatról.

Amellett, hogy a videók segítenek emlékezni a márkára és pozitívan viszonyulni hozzá, segíthetnek a nézőkkel való személyesebb kapcsolat kialakításában is.

5. Mutass példákat mások sikerére

Melyik a meggyőzőbb?

A videót használó vállalatok 20%-os növekedést tapasztaltak a konverziós arányban.

Vagy…

A MediCompare, egy egészségbiztosítási bróker készített egy videót, amely 20%-kal növelte a konverziós arányt, és 17%-kal növelte a kötvények megkötését.

Íme, miért tették, hogyan tették, és mit jelentett ez azóta az üzletük számára.

Valószínűleg az utóbbi, igaz?

Bár az általános statisztikáknak megvan a maguk helye, az ehhez hasonló esettanulmányok, amelyek részletezik, hogyan értek el sikereket konkrét vállalatok, sokkal erőteljesebbek, amikor a videó marketing üzleti érveit kell felhozni.

Ha teheted, próbáld meg olyan cégek sikertörténeteit megkeresni, amelyek hasonló méretűek, vagy hasonló közönséggel vagy iparággal rendelkeznek, mint a Te céged.

6. Javasolj próbaüzemet

Egy új stratégia elfogadásának nagyszerű módja, ha egy próbaüzemmel teszteled a mély vizet.

A siker bizonyítása, még ha kisebb léptékben is, elég lehet ahhoz, hogy meggyőzze a felsőbb vezetőket, hogy nagyobb befektetést eszközöljenek a videó marketingbe.

7. Vázold fel a stratégiádat

Végül csomagold be az egészet a cselekvési terv felvázolásával.

Tartalmazza az olyan részleteket, mint például, hogy melyik csapattag mit fog csinálni, a becsült ütemtervet, és azt, hogy hogyan fogod népszerűsíteni vagy terjeszteni a videóidat.

Tartalmazza a fentebb írt követelményeket, például a várható költségvetést, a videók típusait és azt, hogy hogyan fogod nyomon követni a sikert.

Ha határozottan érvelsz, és kiemeled a videózás előnyeit az üzleti életben, miközben válaszolsz a felsővezetők esetlegesen felmerülő kérdéseire és aggályaira, akkor jó esélyed lesz ahhoz, hogy megkapd a szükséges engedélyt a videózás marketing stratégiába való beépítéséhez.

Szívesen segítünk tervezni és megvalósítani is – még több érdekes információért és példáért kattints ide:

https://video-marketing.hu

Eredeti cikk: https://biteable.com/blog/video-marketing/#toc-planning-your-approach

Hozzászólások

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Videó marketing

Videók minden üzleti helyzetre!

Legújabb blogok:

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Legyen Neked is Üzleti videód!

És ezt olvastad már?

Cégbemutató videó, hogy 2024-ben is az elsők között legyetek!

Cégbemutató videó, hogy 2024-ben is az elsők között legyetek!

Miért válasszátok az Üzleti videó Cégbemutató videóját a 2024-es marketing stratégiátok részeként? Ahogy haladunk a digitális korban, olyan elvárásokat támaszt elénk a modern világ, hogy csak kapkodjuk a fejünket! Aki lemarad, az kimarad! Tényleg! Mivel a...