Facebook-hirdetések: a videó vs. kép kísérlet

2022-08-02

videó vs kép

Ezt a cikket imádni fogod, ha szereted a versenyt és szeretnél választ kapni a sokunkat feszítő kérdésre: kép vagy videó 😉 És bár ez egy külföldi példa még 2021-ből, ezzel együtt igen tanulságos!

A videóknak mostanában nagy divatja van.

A TikTok átvette a hatalmat, a YouTube olyan nagy, mint eddig soha, az Instagram pedig kijelentette, hogy a fotóknak vége, a videók kora elkezdődött.

De meddig terjed a videó sikere?

„Hogyan készítsünk videókat?”- kérdezik sokan.

„Jobban teljesítenek a videós hirdetések, mint a képek?” – töprengenek. Nos, vegyük fel a laborköpenyünket, és derítsük ki.

Csatlakozz hozzánk a videólaborunkban, ahol azzal kísérletezünk, hogy hogyan lesz a legsikeresebb a Facebook-hirdetés. Vajon a videó egyszer és mindenkorra legyőzi a képeket? Bízzuk a tudományra, derítsük ki.

Az elmélet:

A videohirdetések felülmúlják a képeket.

Minden kísérlethez szükség van egy hipotézisre: a videohirdetés felülmúlja a képalapú hirdetést.

Tudunk egy-két dolgot a videó előnyeiről, de a Facebook marketinggel összefüggésben az elméletünk két dologra egyszerűsödik:

1. A videó megállítja a görgetőket

A dinamikus szöveg, a gyorsan változó színek és a magával ragadó animációk együttesen olyan hirdetést eredményeznek, amely nagyobb valószínűséggel vonzza a görgetők tekintetét.

Egyszerűen fogalmazva: a videó sokkal csábítóbb, mint a statikus szöveg vagy képek.

2. A videó átadja a lényeget

Egy képen vagy grafikán csak annyi infót lehet átadni, amennyi egy képkockába belefér- a többit a támogató szövegben kell elhelyezni.

De vajon tényleg ez a legjobb taktika?

A videó sokkal gyorsabban közvetíti az információt, mint egy szövegtömb; másodpercek alatt átadhatod a teljes mondanivalódat.

A 15 másodperces TikTokok és a megrövidült figyelmi idő korában ez fontosabb dolog lehet, mint amilyennek látszik.

Természetesen, ha organikus elérésről beszélünk (vagyis nem fizetünk azért, hogy az emberek lássák a tartalmainkat), akkor rengeteg más ok is van arra, hogy miért a videó a bevált módszer. Nem utolsósorban: a Facebook algoritmusa előnyben részesíti a videót.

De ebben a kísérletben a Facebook hirdetésekre összpontosítunk. Az algoritmusok és a követők száma itt vitatható – minden azon múlik, hogy az emberek mit preferálnak.

A kísérlet

Hogy elméletünket teszteljük, két hirdetést hoztunk létre.

Kitalálhattad – az egyik egy statikus kép, a másik pedig egy hat másodperces videó. Mindkettőnek ugyanaz az egyértelmű üzenete van, és mindkettőnek ugyanaz a célja.

Ugyanaz a stílus, tónus és színvilág jellemzi őket. Az egyetlen különbség az, hogy az egyik mozog, a másik pedig nem.

Mindkét hirdetésbe ugyanannyi pénzt fektettünk (225 dollár), ugyanazt a célközönséget céloztuk meg, és ugyanazokat a hirdetési célokat (leadek) választottuk a kampányok beállításakor.

A hirdetéseket még egy álneves Facebook-fiókon is lefuttattuk, hogy a videós elfogultságot levegyük a laborasztalról.

Mindezzel azt akarom mondani, hogy a lehető legtöbb változót eltávolítottuk, hogy ez egy igazán tudományos kísérlet legyen.

Az eredmények megvannak: a videó győzött

Mielőtt elmagyaráznánk, mit jelentenek az eredmények a jövőbeli Facebook-hirdetéseidre nézve, megmutatjuk a nyers adatokat.

Csak néhány hideg, kemény statisztikát és tényt, hogy ez a kísérlet extra tudományos legyen.

A Facebook-videónk 3x annyi leadet generált, és 25%-kal többen látták, mint a képet. Ha ellenőrizni akarod a matematikánkat, ez 7 232 kép megtekintést jelent a 9 532 videó nézettséggel szemben.

Mit jelent ez?

A megtekintések jól mérik egy hirdetés elérését. A videóra többen figyeltek fel, mint a képre.

A videohirdetés 480%-kal több kattintást generált, mint a kép. Ez 186 kattintást jelent a videóra, míg a képre csak 32-t.

A videó átkattintási aránya is sokkal jobb lett: 1,87%, míg a képé 0,43%.

Ez mit jelent?

A kattintások jól mérik egy hirdetés teljesítményét. Itt több ember lépett interakcióba a videóval, mint a képpel.

A videó jobb ROI-t hozott

A videónk 497%-kal olcsóbb volt kattintásonként és 280%-kal olcsóbb volt leadenként, mint a képi megfelelője. A videó 1,19 dollárba került kattintásonként, míg a kép 7,11 dollárba. A videó 2,75 dollárba került leadenként, míg a kép 14,22 dollárba.

Ez mit jelent?

A konverzió a legjobb módja egy hirdetés megtérülésének mérésére. Ennél a hirdetésnél a célunk az volt, hogy leadeket generáljunk. A videohirdetés kevesebb pénzért több embert konvertált.

Videó marketing? Az mi? És miért jó választás céged számára?

A tanulságok: amit a sikeresebb Facebook-hirdetésekhez tudnod kell

Összefoglalva: a videó hirdetésünk minden tekintetben felülmúlta a képhirdetést. Mit szólsz ehhez a sikeres hipotézishez?

Amit ez jelent számodra: ha még nem teszed, használj videót a Facebook-hirdetési kampányaidban.

A „videó működik” mellett a három legjobb tippünk a jobb Facebook-hirdetésekhez a következő:

1. Fokozd az értékesítést és gyűjts kattintásokat videóval 

Ha a Facebook-hirdetési játék célja a konverziók generálása, a videó kétségtelenül a legjobb megoldás. A végén több eladást érhetsz el, és kevesebb pénzt kell rá költened. Cseréld le statikus képeid videóra, és győződj meg a különbségről a saját szemeddel. Nem csak a hirdetésekről van szó – az organikus közösségi videók 1200%-kal több megosztást kapnak, mint a szöveges és képi tartalmak együttvéve. Szerintünk ez egy nyerő kombináció 🙂

2. Tesztelj, tesztelj, tesztelj

Önjelölt videós tudósokként biztosan tudjuk, hogy az erőteljes tesztelés az egyik legfontosabb része egy kísérletnek. A/B tesztelj új kampányokat videó és kép opcióval, és teszteld magad a hipotézisünket. Miért ne vizsgálnád felül néhány meglévő imázskampányod, és újítanád fel őket egy videó átalakításával? Csúsztasd fel a védőszemüveget, és vidd be márkájdat a laborba.

3. Ne dobd a képeket sutba egyből

Természetesen minden szabály alól vannak kivételek. Márkádtól, célközönségedtől és a Facebook marketing stílusodtól függően nem mindig a videó a megfelelő választás. Erre példa a carousel hirdetések. A videó akkor teljesít a legjobban, ha hagyják, hogy reflektorfényben álljon és ragyogjon – nem teljesít olyan jól, ha egy zsúfolt színpadon kell osztoznia. Amikor egy carousel hirdetés több képkockáját lapozgatjuk, a világos képek és a merész szöveg gyakran hatékonyabbak. 

Ha tetszett az eredmény, készítsd el videódat percek alatt – vagy bízz meg bennünket vele -, és tedd próbára ezt a kísérletet még ma.

Még több érdekes információért és példáért kattints ide:

https://video-marketing.hu

Forrás: https://biteable.com/blog/video-vs-image/

Hozzászólások

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Videó marketing

Videók minden üzleti helyzetre!

Legújabb blogok:

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Legyen Neked is Üzleti videód!

És ezt olvastad már?

Toborzó videó

Toborzó videó

Ma gondoltunk egy nagyot és szokásunkhoz híven viccesre vesszük a figurát még akkor is, ha egyébként egy nagyon komoly, céges, marketinget erősítő szakmai cikket kéne írnunk Nektek! A Toborzó videók hatékonyságáról szeretnénk pár szót ejteni, de vicces hasonlatokkal,...

Cégbemutató videó, hogy 2024-ben is az elsők között legyetek!

Cégbemutató videó, hogy 2024-ben is az elsők között legyetek!

Miért válasszátok az Üzleti videó Cégbemutató videóját a 2024-es marketing stratégiátok részeként? Ahogy haladunk a digitális korban, olyan elvárásokat támaszt elénk a modern világ, hogy csak kapkodjuk a fejünket! Aki lemarad, az kimarad! Tényleg! Mivel a...