Milyen hosszú legyen egy üzleti célú videó?

2019-03-26

Milyen hosszú videót érdemes feltölteni a népszerű videó megosztókra? Egyáltalán milyen hosszú videót engedélyez nekünk a rendszer? Írásunkban felkutattuk az erre vonatkozó trendeket, amelyek segíthetnek a videók tökéletesítése során.

YouTube videók hossza

A YouTube alapértelmezés szerint 15 perces videókat enged feltölteni videómegosztó felületeire. A korlátozás azonban egyszerűen feloldható a következő módokon:

  1. A fiók igazolása után a korlátozás megszűnik, és 128 GB méretű fájlt is fel lehet tölteni, ami már sokkal tágabb kereteket ad.
  2. Az élő videó készítése automatikusan feloldja a korlátozást, így nem szakad meg 15 perc után az adás.

A videók ajánlott hosszáról a YouTube esetében ki más tudna többet, mint maga a YouTube? Ha végzünk egy gyors keresést a felületen, akkor azonnal láthatóvá válik az Időtartam szűrőopció, mely két videó hosszt emel ki. A rövid videók e szerint 4 percnél rövidebbek, a hosszúak pedig 20 percnél hosszabbak.

Változatok egy témára: 30 másodperces verzió a Figyelemfelkeltő Facebook videó kampányra

Milyen hosszúság ajánlott?

Általános ajánlás a videók hosszát illetően nincs, de ha kicsit kutakodunk a témában, könnyen találgatunk kiindulási pontokat arra vonatkozóan, hogy a sikeres videók adatairól. Ha egy ilyen infografika alapján készítjük el a videónkat nagyobb esélyünk lesz a sikerre.

Elsőként azt érdemes megérteni, hogy nem lehet általánosítani az optimális videó hosszúságot, mivel a videó célja is befolyásolja azt. Egy oktató jellegű videó esetén érthetően hosszabb időtartam javasolt, ha egy megrendelés leadását szeretnénk elősegíteni, akkor pedig rövidebbet.

Ha üzleti videót készítünk, akkor valószínűleg van valamilyen előkészített ajánlatunk, amelyet egy Call To Action(CTA) felhívással adhatunk el. A CTA-t érdemes a videó első 10 másodpercében már előadni.

Szintén meghatározhatja az optimális hosszt a felület is amelyen a videó megjelenik. Amíg a YouTube-ra gyakorlatilag több órás anyagot is tölthetünk, addig az Instagram esetén 60 másodperces korlátozással találkozunk.

Változatok egy témára: 60 másodperces verzió a Figyelemfelkeltő Facebook videó kampányra

A legsikeresebb videók hosszúsága a következőként alakul:

  • YouTube: 2,54 perc
  • Facebook videó: 1,54 perc
  • Instagram: 60 másodperc
  • Twitter: 15 másodperc

Mivel a YouTube az elsődleges, és egyben a legsikeresebb videós platform, ezért nyilvánvaló hogy ide elsősorban videók nézegetése céljából érkeznek a látogatók. A 2,54 perces átlag a leghosszabb a lista szerint, ami alátámasztja ezt. A Facebook esetén az átlagos időtartam 1 perccel rövidebb, aminek az lehet a magyarázata, hogy a felhasználók a hírfolyamot viszonylag gyorsan átgörgetik, és ez miatt talán kissé türelmetlenebbek is. Hamarabb szeretnének információhoz jutni, amit egy hosszabb videó esetében nem várnak ki.

Az Instagram videójának átlaga ugyanakkor nem mérvadó adat, hiszen itt az egy perces korlátozás miatt jellemzően ilyen hosszúságú videókat találunk. Az Instagram esetén egyébként hamarabb áll meg a felhasználó és hamarabb néz meg egy videós anyagot. A statisztika azt bizonyítja, hogy az itt megkezdett videók nagy részét bizony végig is nézik.

A Twitter 15 másodperces átlagának hátterében hasonló okok állhatnak. A Twitter szintén a gyorsaságról szól. Gyorsan információt szerzünk, majd haladunk tovább. Ennek megfelelően a videókat sem fogjuk túl hosszan nézegetni.

Hogyan készítsünk videót?

Az üzleti videó céljától függően határozzuk meg, hogy mely platformokon fogjuk terjeszteni azt. A videók hosszát illetően a következő ajánlást tudjuk megfogalmazni.

A CTA típusú videók legyenek 4 perc alattiak, tömören mondják el a lényeget, de az első 10 másodpercben már jelenjen meg a felhívásunk is. A videót ugyanakkor ne töltsük fel eredeti formájában az Instagram-ra. Több olyan anyaggal is találkozhatunk a kép és videó nézegetős közösségi oldalon, ami az egy perces korlát miatt egyszerűen megszakad. Ennek az oka az, hogy a feltöltő valószínűleg nem ügyelt kellően a korlátozásra, vagy egyszerűen csak nem foglalkozott vele. Ez óriási hiba!

Ha 3 perces videót készítünk és az Instagram-on is használni szeretnénk azt, akkor készítsünk egy rövidített verziót. Ez ne azt jelentse, hogy 60 másodpercnél egyszerűen levágjuk a filmet, legyünk kreatívak.

Ha más jellegű videót, például egy oktatóanyagot készítünk, a módszert akkor is kitűnően alkalmazhatjuk. Egy fél órás anyagról készülhet egy 30 másodperces változat, amiben egyszerűen csak összefoglaljuk, hogy az eredeti videótól mit kaphat a néző, majd mutassuk meg neki hol is nézheti meg a teljes anyagot.

15 másodperc is elegendő lehet…

Akkor most foglaljuk össze!

Tehát a videó hossza lényeges szempont egy videó elkészítése során. A rövidebb videókat általában jobban szereti a közönség, de csak akkor, ha abból gyorsan információhoz jut. Érdemes gondolni a türelmetlenebbekre, akik nem várják ki a mondandónk végét, csak rendelni, feliratkozni akarnak.

Legyen üzleti videód!

Hozzászólások

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Videó marketing

Videók minden üzleti helyzetre!

Legújabb blogok:

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Legyen Neked is Üzleti videód!

És ezt olvastad már?

Hirdess jól! A felhívás, ami egyszerűnek hangzik, de korántsem az!

Hirdess jól! A felhívás, ami egyszerűnek hangzik, de korántsem az!

A Videó marketing egyik oszlopos tagja, melyet ebben a blogban megpróbálunk atomjaira szedni Hogy milyen egy jó videós hirdetés? Azon túlmenően, hogy elengedhetetlen a konverzió növeléséhez, annyira trendi, mint Azariah… csak éppen egy egészen más területen! Szeretünk...

Marketing startégia a termékbemutatásban? Igen!

Marketing startégia a termékbemutatásban? Igen!

Stratégia, tervezés, alkalmazás, siker! Nagyjából ez a kronológia akkor, ha hatékonyan szeretnéd bemutatni szolgáltatásod, terméked! Mi, az Üzleti videónál rávilágítunk a lényegre, melyet nem csak Neked tanácsolunk, munkánk során is ezeket alkalmazzuk, hogy ne csak...