Milyen hosszú legyen egy üzleti célú videó?

Milyen hosszú videót érdemes feltölteni a népszerű videó megosztókra? Egyáltalán milyen hosszú videót engedélyez nekünk a rendszer? Írásunkban felkutattuk az erre vonatkozó trendeket, amelyek segíthetnek a videók tökéletesítése során.

YouTube videók hossza

A YouTube alapértelmezés szerint 15 perces videókat enged feltölteni videómegosztó felületeire. A korlátozás azonban egyszerűen feloldható a következő módokon:

  1. A fiók igazolása után a korlátozás megszűnik, és 128 GB méretű fájlt is fel lehet tölteni, ami már sokkal tágabb kereteket ad.
  2. Az élő videó készítése automatikusan feloldja a korlátozást, így nem szakad meg 15 perc után az adás.

A videók ajánlott hosszáról a YouTube esetében ki más tudna többet, mint maga a YouTube? Ha végzünk egy gyors keresést a felületen, akkor azonnal láthatóvá válik az Időtartam szűrőopció, mely két videó hosszt emel ki. A rövid videók e szerint 4 percnél rövidebbek, a hosszúak pedig 20 percnél hosszabbak.

Változatok egy témára: 30 másodperces verzió a Figyelemfelkeltő Facebook videó kampányra

Milyen hosszúság ajánlott?

Általános ajánlás a videók hosszát illetően nincs, de ha kicsit kutakodunk a témában, könnyen találgatunk kiindulási pontokat arra vonatkozóan, hogy a sikeres videók adatairól. Ha egy ilyen infografika alapján készítjük el a videónkat nagyobb esélyünk lesz a sikerre.

Elsőként azt érdemes megérteni, hogy nem lehet általánosítani az optimális videó hosszúságot, mivel a videó célja is befolyásolja azt. Egy oktató jellegű videó esetén érthetően hosszabb időtartam javasolt, ha egy megrendelés leadását szeretnénk elősegíteni, akkor pedig rövidebbet.

Ha üzleti videót készítünk, akkor valószínűleg van valamilyen előkészített ajánlatunk, amelyet egy Call To Action(CTA) felhívással adhatunk el. A CTA-t érdemes a videó első 10 másodpercében már előadni.

Szintén meghatározhatja az optimális hosszt a felület is amelyen a videó megjelenik. Amíg a YouTube-ra gyakorlatilag több órás anyagot is tölthetünk, addig az Instagram esetén 60 másodperces korlátozással találkozunk.

Változatok egy témára: 60 másodperces verzió a Figyelemfelkeltő Facebook videó kampányra

A legsikeresebb videók hosszúsága a következőként alakul:

  • YouTube: 2,54 perc
  • Facebook videó: 1,54 perc
  • Instagram: 60 másodperc
  • Twitter: 15 másodperc

Mivel a YouTube az elsődleges, és egyben a legsikeresebb videós platform, ezért nyilvánvaló hogy ide elsősorban videók nézegetése céljából érkeznek a látogatók. A 2,54 perces átlag a leghosszabb a lista szerint, ami alátámasztja ezt. A Facebook esetén az átlagos időtartam 1 perccel rövidebb, aminek az lehet a magyarázata, hogy a felhasználók a hírfolyamot viszonylag gyorsan átgörgetik, és ez miatt talán kissé türelmetlenebbek is. Hamarabb szeretnének információhoz jutni, amit egy hosszabb videó esetében nem várnak ki.

Az Instagram videójának átlaga ugyanakkor nem mérvadó adat, hiszen itt az egy perces korlátozás miatt jellemzően ilyen hosszúságú videókat találunk. Az Instagram esetén egyébként hamarabb áll meg a felhasználó és hamarabb néz meg egy videós anyagot. A statisztika azt bizonyítja, hogy az itt megkezdett videók nagy részét bizony végig is nézik.

A Twitter 15 másodperces átlagának hátterében hasonló okok állhatnak. A Twitter szintén a gyorsaságról szól. Gyorsan információt szerzünk, majd haladunk tovább. Ennek megfelelően a videókat sem fogjuk túl hosszan nézegetni.

Hogyan készítsünk videót?

Az üzleti videó céljától függően határozzuk meg, hogy mely platformokon fogjuk terjeszteni azt. A videók hosszát illetően a következő ajánlást tudjuk megfogalmazni.

A CTA típusú videók legyenek 4 perc alattiak, tömören mondják el a lényeget, de az első 10 másodpercben már jelenjen meg a felhívásunk is. A videót ugyanakkor ne töltsük fel eredeti formájában az Instagram-ra. Több olyan anyaggal is találkozhatunk a kép és videó nézegetős közösségi oldalon, ami az egy perces korlát miatt egyszerűen megszakad. Ennek az oka az, hogy a feltöltő valószínűleg nem ügyelt kellően a korlátozásra, vagy egyszerűen csak nem foglalkozott vele. Ez óriási hiba!

Ha 3 perces videót készítünk és az Instagram-on is használni szeretnénk azt, akkor készítsünk egy rövidített verziót. Ez ne azt jelentse, hogy 60 másodpercnél egyszerűen levágjuk a filmet, legyünk kreatívak.

Ha más jellegű videót, például egy oktatóanyagot készítünk, a módszert akkor is kitűnően alkalmazhatjuk. Egy fél órás anyagról készülhet egy 30 másodperces változat, amiben egyszerűen csak összefoglaljuk, hogy az eredeti videótól mit kaphat a néző, majd mutassuk meg neki hol is nézheti meg a teljes anyagot.

15 másodperc is elegendő lehet…

Akkor most foglaljuk össze!

Tehát a videó hossza lényeges szempont egy videó elkészítése során. A rövidebb videókat általában jobban szereti a közönség, de csak akkor, ha abból gyorsan információhoz jut. Érdemes gondolni a türelmetlenebbekre, akik nem várják ki a mondandónk végét, csak rendelni, feliratkozni akarnak.

Legyen üzleti videód!
Tetszett a cikk és nem akarsz lemaradni a modern vevőszerzés trendi módszereiről?
Iratkozz fel itt és cserébe adunk egy 10 részes email tanfolyamot a legfrissebb iparági hírek mellé!

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési irányelveinket ide kattintva olvashatod el (új ablakban nyílik)
Ellenőriznem kell, nem vagy-e robot!

Hozzászólások


Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Figyelemfelkeltő Facebook videó

Mitől fog a videód 5-10x több embert elérni? Hogyan lesz hatásosabb egy videós Facebook megjelenés?

Kattints ide és tudd meg!

 

Üzleti Videológia - okosságok

Szerezd meg a videológiát és legyél olyan videós a saját cégedben, aki eredményeket ér el a videóival.

Kattints ide és iratkozz fel most!

 

FIGYELEM! 10 mód arra, hogy megragadd a figyelmet a videóidban!

FIGYELEM! 10 mód arra, hogy megragadd a figyelmet a videóidban!

Azt mondják, hogy a figyelemnek két fajtája van: a nyakig érő és a felfelé irányuló figyelem. Előbbi esetben a hallgatónak, nézőnek kell küzdenie azért, hogy figyeljen. Biztosan te is láttál már olyan videót, aminél a téma érdekelt, de nagyon nyögvenyelősen sikerült...

Helyzet van!

Helyzet van!

https://youtu.be/C_OgoXifUEk Helyzet van. Ez sokunkat érint. Most nem könnyű - nekünk sem. Mindannyiunknak fontos, hogy ebben az időszakban is legyen munka - nekünk is. És tudom, hogy most nem feltétlenül a videókészítés az, ami elsőre teendőként eszedbe jut......

Kibeszélő 7. rész – Karácsonyi Videó Képeslap

Kibeszélő 7. rész – Karácsonyi Videó Képeslap

https://youtu.be/xjKVmpbdqxw Laci új VLOG évadot forgatott, amelyben részletesen feltárja egy-egy projektünket, részleteket közöl és megmutatja milyen nehézségek jöhetnek elő egy megrendelésnél, forgatásnál.MI ez a Kibeszélő VLOG? Sorozatunk záró epizódjában az év...

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Legyél videológiailag tájékozott,
és iratkozz fel az Üzleti Videológia sorozatra!

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési irányelveinket ide kattintva olvashatod el (új ablakban nyílik)
Ellenőriznem kell, nem vagy-e robot!