Videó, ami a Google találati listájában is jó helyen szerepel

2019-04-02


A Google találati listája az egyik legnépszerűbb online felület. A felhasználók napi szinten használják információszerzés céljából. A Google kereső az organikus találatok között szereti megjeleníteni a videós tartalmakat is, ha talál kapcsolódó megfelelően erős videót.

Nagy előnyre tehetünk hát szert azzal, ha az egyébként is elkészülő üzleti videónkat a keresőoptimalizálás szempontjainak figyelembe vételével töltjük fel. Így több embert érhetünk el, a kereső által, különösen olyan embereket, akik a videó témája iránt érdeklődnek.

Egyáltalán mi szerepel jól a Google találati listájában?

A keresőoptimalizálás esetében vannak bizonyos globális szabályok, amelyeket jó, ha betartunk. A Google keresője (és általában a keresők mind) elsősorban a szövegezést képes értelmezni, ezért a videó esetén is érdemes gondoskodni arról, hogy legyen egyszerű átirata, vagy összefoglalója annak. A videó alatti szövegrészről lesz még szó a cikkben, ezért erre külön nem térek ki még.

Szintén erős SEO faktor a linkhálózat. A keresési eredményeket még ma is a leginkább a weboldalra mutató linkek minősége és mennyisége határozza meg. A minőségi mutató öröklődik, bizonyos mértékben ezért hasznosak a jó minőségű oldalakról a videóra mutató hivatkozások. Ennek az az oka, hogy a kereső alapelve szerint az értékes tartalomra sokan hivatkoznak és sokan osztják meg azt a közösségi profiljaikban.

Üzleti videó keresőszóra ezt a videónkat adja a Google első helyen

A videók esetén nagy valószínűséggel (főként a YouTube esetén), befolyásoló tényező a megtekintések és a reakciók száma is a találati lista összeállításakor, hiszen ez is egy olyan mutató, ami az adott tartalom népszerűségére utal.

A videó helye

A videó optimalizálás során el kell dönteni azt, hogy a videót hová is töltjük fel. Kissé más az eljárás, ha videó megosztó felületet használunk, mint például a YouTube. Több eszköz áll majd a rendelkezésünkre, annak minden előnyével és hátrányával együtt, ha a saját weboldalunkon osztjuk meg a videónkat.

Akár az első akár a másik módszert alkalmazzuk, fontos hogy a videó elérési útvonala fix legyen. Ne töltsük át a videót egyik helyről a másikra, hiszen ezzel azt érjük el, hogy a kereső nem fogja megtalálni azt, illetve ha meg is találja később, az első változat másolataként értelmezheti azt.

Szóval fontos hogy az URL maradjon fix!

Jó megoldás lehet az is, hogy a videót feltöltöd a YouTube-ra, majd beágyazod azt a saját webhelyedbe. A YouTube esetén be lehet állítani azt is, hogy a videó ne jelenjen meg a keresési találatok között, így gyakorlatilag az anyagot csak a weboldaladon keresztül fogják tudni megnézni.

Kulcsszókutatás

A kulcsszókutatás kiváló módszer, amelyből megismerheted a közönség keresési szokásait. Ez akár videós, akár hagyományos keresőoptimalizálásról beszélünk, elsődleges szempont. A videó keresőoptimalizálása során a kapott kulcsszavakat felhasználhatjuk, illetve ajánlott felhasználni a videó címében, és a videó meta adatainak megadáskor is.

Figyelemfelkeltő videó szóra ezt a videónkat adja a Google először

Fontos, hogy még ha a YouTube felületét használjuk is, adjunk részletes leírást arról, hogy miről is szól a videó. Erre azért van szükség, hogy a keresőalgoritmus képes legyen megérteni, mi is a videó tartalma.

Másik gyakran alkalmazott megoldás a videó átirata a leírásban. Ilyenkor a videóban elhangzott információkat szövegesen is rögzítjük abból a célból, hogy minél több szókapcsolatot találjon a kereső a videó oldalán, és ennek megfelelően egyre több felhasználót irányítson hozzánk.

Hasznosítsuk újra a videókat

Ugyan az eredeti videó sokszorozása nem ajánlott, azt azonban megtehetjük, hogy a videóból egy adott részt kiemelünk, amit elterjesztünk különböző közösségi felületeken. A videó alatt, hivatkozásként megjeleníthetjük a teljes anyag elérhetőségét is. A linkek száma lényeges SEO faktor, amit nagy valószínűséggel a sok közösségi megosztás képes erősíteni.

Másrészt a rövid videók sikeresebbek a közösségi hálózatokon, és ha az információ a néző számára releváns, akkor számíthatunk arra is, hogy át fog kattintani az oldalunkra.

Még cégbemutató videó szóra is megtalál minket jó helyen…

Az újrahasznosítás egy másik módja az is, ha a YouTube-on engedélyezzük a videó beágyazásának lehetőségét más webhelyekre. Ha egy videó jellegéből olyan hasznos információt tartalmaz, ami sok ember számára hasznos, nagy esélyünk van rá, hogy azt más weboldalon is megjelenítik, ami szintén a linkhálózatunkat fogja erősíteni.

Miért érdemes a videót keresőoptimalizálni?

Az üzleti videók keresőoptimalizálása azért nagyon hasznos, mert jóval nagyobb átkattintást képes eredményezni. Ezt annak köszönhetjük, hogy a kereső találati listáján a videós találatokat az előnézeti, képpel együtt jeleníti meg. A vizuális tartalom így kiemelkedik az unalmas szöveges környezetből, ami bizonyítottan magasabb átkattintási arányt eredményez.

Tehát ha a videónk jó pozícióban jelenik meg a keresőben, ingyen reklámfelületet kapunk, ami már önmagában véve is jelentős előny.

Legyen üzleti videód!

Hozzászólások

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Videó marketing

Videók minden üzleti helyzetre!

Legújabb blogok:

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Legyen Neked is Üzleti videód!

És ezt olvastad már?

Toborzó videó

Toborzó videó

Ma gondoltunk egy nagyot és szokásunkhoz híven viccesre vesszük a figurát még akkor is, ha egyébként egy nagyon komoly, céges, marketinget erősítő szakmai cikket kéne írnunk Nektek! A Toborzó videók hatékonyságáról szeretnénk pár szót ejteni, de vicces hasonlatokkal,...

Cégbemutató videó, hogy 2024-ben is az elsők között legyetek!

Cégbemutató videó, hogy 2024-ben is az elsők között legyetek!

Miért válasszátok az Üzleti videó Cégbemutató videóját a 2024-es marketing stratégiátok részeként? Ahogy haladunk a digitális korban, olyan elvárásokat támaszt elénk a modern világ, hogy csak kapkodjuk a fejünket! Aki lemarad, az kimarad! Tényleg! Mivel a...