Videózás lelki háttere

2019-05-13


A videózás a technikai felkészültségen túl lelki felkészülést is igényel. Főként, ha kezdők vagyunk, rengeteg korlátunkkal találkozhatunk, a videók elkészítése közben. Írásunk elsősorban olyan kezdő videósoknak szól, akikben van egy kis, vagy egy kicsit több félelem 😊 Több példát is találtunk a nagyvilágban, ami segíthet abban, hogy természetesen mozogjunk a kamerák előtt. Elsőként azonban le kell győznünk a félelmeinket.

Kamera fóbia, létezik ilyen?

Kamerafóbia nem létezik! Amire a fogalom kitalálói beszélnek, az inkább lámpaláz. Azaz félelem attól, hogy rosszul fogunk szerepelni, hogy hibázunk, hogy elfelejtjük, mit akartunk mondani, hogy elpirulunk, hogy izzadunk, hogy megszégyenülünk stb. És lehet, hogy egy iskoláskori felelés emlékei is eszünkbe jutnak, amikor pont nem tanultuk meg azt a bizonyos verset… De a saját videó készítése nem mások elvárása, ezt saját motivációból készítjük, így lelkileg is másképp állhatunk hozzá.

A lámpaláz legyőzése

A lámpaláz egyébként egyszerűen legyőzhető, a legegyszerűbb mód erre a gyakorlás. Kitűnő példát szolgáltat erről a súlyosan hallássérült Purvi Gupta nevű indiai lány esete. A kislány hallásproblémája születési rendellenesség volt, ezért nem tudott rendesen megtanulni beszélni. Elmondása szerint egy kifejezetten hallássérültek számára létrehozott intézménybe íratták szülei, ahol elkezdték fejleszteni a beszédkészségét. Az első időszakban nem igazán voltak érthetőek a szavai, aminek hatására rettegett a nyilvánosságtól. Félt attól, hogy elront valamit és kinevetik majd.

Azonban erőt vett magán és elkezdett először iskolai darabokban szerepelni, aminek hatására az önbizalma nőni kezdett. Minél többet szerepelt, annál bátrabbá vált, és annál kevésbé félt a hibáktól. Belátta, hogy a hibák segítik abban, hogy fejlődjön. A kis Gupta ma már szónok, aki turnékon lép fel rengeteg ember előtt.

Ha ez a hátrányos helyzetű kislány képes volt leküzdeni a legnagyobb félelmét, és kiállni emberek tömegei elé, akkor egy kamera előtt megjelenni igazán nem tűnik nagy kihívásnak. Használjuk az ő módszerét és haladjunk fokozatosan.

Bakizni nem ciki! Előfordul és része a videókészítésnek!

Koncert szimulátor

Szintén érdekes önbizalom növelő módszer, ami a Royal College of Music teljesítmény szimulátoraként híresült el. Egy olyan modern technikával felszerelt stúdiót kell elképzelnünk, ahol a közönség reakcióit szimulálják, miközben az előadók előadást tartanak. Itt bármi megtörténhet, a szimuláció során az előadó egy korábban rögzített videó képet lát, amin a képzeletbeli közönsége valósul meg. A közönség persze a legmegátalkodottabb társaság. Csörög a mobiljuk, beleköhögnek a zongoraműbe, fütyülnek, és még ki tudja, mennyiféle negatív reakciót adnak az előadás során. A reakciókat a központi vezérlőből színesebbé tehetik, extra hanghatásokat adnak a videóhoz, hogy az még idegesítőbb legyen. A koncertet megkoronázva az előadót a közönség ki is fütyüli.

Miért jó ez? A zenész, aki előad egy zongoraművet, koncentrált figyelemmel kell, hogy rendelkezzen. Nem szabad ellankadnia akkor sem, ha minden ellene dolgozik. Azzal, hogy hozzászokik ehhez a negatív környezethez, egyre jobbá válik. Megtanulja kezelni a negatív visszajelzéseket, hiszen számára a legfontosabb a zenemű hangulatának visszaadása. Nem engedheti meg magának, hogy egy közönség közé keveredő rosszindulatú személy elrontsa az előadását.

A negativitás okai egyébként sem biztos, hogy az adott személy ellen irányulnak. Lehet, hogy a beszólogató, másokat bosszantó néző éppen most veszett össze a feleségével és így tudja csak levezetni a feszültséget. Nem szabad az ilyet magunkra vennünk.

Hogyan győzzük le a lámpalázat?

Fokozatos haladjunk előre. Elsőként csak magunknak készítsünk videót, nézzük meg hogyan is festünk a kamerák előtt. Ha ez már megy, készíthetünk rövid, megtervezett videókat, aztán vihetünk bele egy kis spontaneitást is. Ha fokozatosan csináljuk a dolgot, és egyre nagyobb távlatokat valósítunk meg biztosak lehetünk abban, hogy legyőzzük a lámpalázzal járó kellemetlenségeket.

LEGYEN ÜZLETI VIDEÓD!

Nézd meg mit mond egy profi, egy üzleti videó forgatásáról.

Mit mondanak majd mások?

Sok videót készítő ember tart mások véleményétől. Félnek a negatív kritikától, félnek attól, hogy valaki hibát talál majd a mondanivalóban. Biztosan lesz hiba, is és biztosan lesz kezdeti remegés is a hangunkban, de gyakorlással ez egyre kevésbé lesz jelen. Hosszú az út addig, amíg olyan magabiztosan mozgunk a kamera előtt, mint egy népszerű YouTube-os, de minél előbb elkezdjük, annál hamarabb jutunk a célig.

Tűzzünk ki célokat azzal kapcsolatban, hogy mit is szeretnénk elérni a videózással. Ha marketing célú videókat akarunk készíteni, aminek üzleti motivációja van, akkor magabiztosnak kell tűnnünk a kamerák előtt. Segíthet, ha megkérjük közvetlen környezetünket, családunkat, barátainkat hogy legyenek az első közönségünk. Ha a közeli ismerősök reakcióival képesek vagyunk megküzdeni, akkor egy vadidegen véleménye már végképp nem fog gondot okozni.

És ha már ennyi biztatót elmondtunk, akkor eláruljuk az utolsó és egyben legnagyobb biztonságot adó dolgot is: a videó nem éles adás, itt annyiszor lehet újrakezdeni a felvételt, amíg elégedettek leszünk a végeredménnyel.

LEGYEN ÜZLETI VIDEÓD!

Hozzászólások

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Videó marketing

Videók minden üzleti helyzetre!

Legújabb blogok:

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Legyen Neked is Üzleti videód!

És ezt olvastad már?