Lássuk, mit árulsz?

2022-06-20

lássuk mit árulsz

A marketing egy interdiszciplináris tudomány. Szerepet játszik benne a pszichológia, közgazdaságtan, vezetéstudomány, menedzsment, szociológia, alkalmazott matematika, statisztika. És újabban igen, a mozgókép készítés tudománya is! Ez a videó marketing.

Mi a marketing célja? Több cél is van:

  • Vásárlói igények feltárása és felkeltése.
  • Értékesítőknek potenciális vevők szállítása.
  • Piacelemzés.
  • Potenciális vásárlók megismertetése a cég termékeivel, szolgáltatásaival.
  • Eladás támogatása.
  • Árak kialakítása, értékesítési csatornák megszervezése.

A videó marketing ezen célok közül elsősorban a vásárlói igények felkeltésében, az értékesítőknek potenciális vevők szállításában, illetve a termékek, szolgáltatások megismertetésében segítenek. Olyan embereket is el tudunk érni a videó marketinggel, aki nem vagy csak ritkán olvas – s akik száma (sajnos vagy nem sajnos) dinamikusan növekszik. Ebben a cikkben most ezeket az üzleti videós lehetőségeket vesszük sorra.

Vevővélemény videó

A termék vagy szolgáltatás eladása nehéz folyamat, melyet kiválóan tud segíteni egy megfelelő videós ismertető. Kedvet csinál, információt ad, hangulatot fest és szerencsés esetben magát az értékesítőt is feleslegessé teszi (online automatizált értékesítés).

Ki tudna annál nagyobb kedvet teremteni egy termék vagy szolgáltatás iránt, mint egy olyan ember, aki már maga is megvette ezt és elégedett vele?! Bizony senki más! Ezért a marketing egyik klasszikus eleme volt mindig is a vevők néhány mondatos véleményének az elmondása. A nagyobb hitelesség kedvéért persze aláírták a vevő nevét, beosztását, néha még a fényképét is feltették. De mi lehetne annál hitelesebb, mint amikor maga a vevő mondja el – videóban – a saját szavaival, hogy miért tetszik neki, miért fontos az életében az adott termék vagy a kapott szolgáltatás?!

A vevő véleményt bemutató marketing videók új szintre emelik ezt a klasszikus eszközt. Egy-egy terméknek többféle vevő típusa (szakszóval: szegmense) van. Ilyen szegmens lehet például az idősek, a kis jövedelműek, a mezőgazdasági családi gazdaságot működtetők vagy a könyvelők. Ha minden szegmensből kapunk vevő véleményt, akkor a potenciális vevőnek a saját szegmenséből érkező véleményeket tudjuk megmutatni. Így máris azok a szempontok kerülnek kiemelésre a videóban, amelyek számára is fontosak.

A vevői vélemények bemutatására leginkább a forgatott videó anyagok képesek. Koncentrált, sok vevő vélemény felvételére alkalmas helyszínek a konferenciák, kiállítások, rendezvények, nagy bemutatók, akciós napok egy áruházban stb. Gondol erre is, amikor legközelebb egy ilyen rendezvényt szervezel vagy egy ilyenen részt veszel!

Termék (szolgáltatás) bemutató videók

Miért jobb a videó egy termék adatlapnál? A termék adatlap száraz technikai nyelven korrektül megfogalmazza, hogy például hány centiméter a mérete, hány Watt a teljesítménye és milyen fordulatszámmal forog. A vevőknek azonban csak egy kis csoportja az, aki ezek alapján hozza meg a vásárlási döntését. Szinte mindenki előbb „látni” szeretné a terméket.

A videó marketing ezt teszi lehetővé. Működés, használat közben láthatjuk a terméket. Az értékesítés egyik különösen hatékony formája a termék bemutató tartása. Vannak cégek, akik csak ezen az értékesítési csatornán forgalmazzák a termékeiket, annyira hatékony. A tévéshop-ok meg már a termék bemutatót is képernyőre vitték és 5-10 perces részletes kisfilmekkel érik el a potenciális ügyfeleiket.

Ha ügyesek vagyunk, akkor a videóval a vevők számára fontos, kritikus tulajdonságokat tudjuk megmutatni. Mennyire gyors, mennyire hatékony, milyen éles, milyen tartós, milyen kreatív ötletekkel, esetleg milyen szabadalmakkal jutottunk el erre a magas szintre stb. A működést bemutató filmhez hozzá tehetjük a termék bonyolult belsejét magyarázó mozgó működési vázlatokat, animált képsorokat.

A termékbemutató videó prezentálhatja a termék beüzemelését, használatát, kezelését, esetleges hibái elhárítását, a karbantartást és a gondozást is. Olyan érzést kelthetünk vele, mintha máris birtokolná az eszközt. Közben megnyugtató választ kap minden esetleg felmerülő kételyre. Szolgáltatások esetén azt mutathatjuk meg, hogy milyen az a személy, aki igénybe veszi a szolgáltatásunkat, s közben milyen ellátást kap.

Beszélő fej – videó sorozat

A marketingesek között is gyakoriak a viták, hogy mit és hogyan lenne jobb csinálni. Szerencsére ezen viták eldöntésére nekik ott a mérés: ha van két ötlet, akkor megcsinálják mindkettőt és megnézik, melyik hoz több vevőt. Ilyen mérések során bizonyosodott be, hogy az emberek legjobban a másik emberre figyelnek oda.

Amikor a személyes szimpátia elnyerése fontos (B2B értékesítés, tanácsadás, coaching, biztosítások értékesítése stb.), akkor hatásos az ún. beszélő fej –  videó sorozat. Itt tanácsos, hogy a kapcsolatot építő személy mutassa be önmagát, a szakértelmét, egyéb képességeit. Persze, a beszédet érdemes kiegészíteni a mondandót erősítő, ismétlő feliratokkal. Ha ügyesek vagyunk, akkor majdnem olyan jó hatást érünk el, mintha az illető négyszemközt fogadott volna minket!

Üzleti videó sorozat készítése esetén több aspektusból tudjuk megmutatni, hogy mi és a cégünk mire vagyunk képesek! A beszélő fej videó – miközben részletgazdagon mutatja a beszélő arcát, arc mimikáját – gyorsan épít bizalmat. A kommunikációban mindig hasznos, ha történeteket mondunk el. Például egy tanácsadó elmesélheti, milyen nehézségeket élt át az ügyfelével és végül mégis hogyan kerekedett azon felül.

Szakértői videó

A szakértői videó alig különbözik a beszélő fej videó típustól. A célja viszont más. Nem érzelmileg akarja megfogni az ügyfelet, hanem olyan információk átadásával, amiről csak a szakértő tud. Ekkor tudjuk megmutatni azt is, hogy a vevőnek erre bizony szüksége lehet és a legegyszerűbb módja, ha ehhez a szakértőt kéri fel, hogy adja meg neki!

A szakértői videó építi az adott személy státuszát, „márkáját” – „brandjét”. Fontos típusa a szakértői videónak az esettanulmány. Ez a már sokszor emlegetett történetmesélés komolyabb válfaja. Dramaturgiájában helyesen felépítve érdekes, izgalmas, fordulatos és a végén megoldást, katarzist hozó feloldást adhat.

A szakértői videóban mutathatjuk meg azt is, hogy az adott szakértő hogyan visz végig egy projektet, milyen lépésekre bontja azt, s milyen gondosan jár el az ügyfeleinél. Így építve azt a bizalmat videó marketinggel, ami egy szerződés megkötéséhez szükséges.

A szakértői videó olyan, mint egy tudományos előadás, ahol a nézők tágra nyílt szemmel figyelik az Ön tudását és isszák szavait. Laikus megfogalmazással is ütős egy ilyen videó, de a száraz szakmai tartalom is beleférhet, amennyiben a célközönség ezt megérti. Alkalmas továbbá a nézők képzésére, edukálására), amennyiben a szükséges szakmai fogalmakat, szakkifejezéseket is el lehet magyarázni a szakértői videóban.

Esemény-összefoglaló videó

A rendezvényeket, konferenciákat, vásárokat, szakmai találkozókat azért rendezik, mert a lehető legszélesebb körben szeretnék elérni azokat, akiket a téma érdekel. Viszont az esemény elmúltával az már csak egy emlék marad a résztvevők elméjében. Megsokszorozhatjuk az elért emberek számát, ha készítünk egy összefoglalót az eseményről és azt utólag a weben közzétesszük. A résztvevők meg felidézhetik az élményeiket utólag is annyiszor, ahányszor csak akarják.

A konferenciák, tréningek, kiállítások és egyéb élőben megtörtént rendezvények hangulatát, történéseit átadó esemény-összefoglaló videó tartalmazhat jeleneteket az előadásokból, vágóképeket a közönségről, néhány ajánlást, vevővéleményt, élménybeszámolót és statisztikai adatokat is. Megszólalhatnak benne a szervezők, az előadók és a közönség. 

Különösen jó használható ez az üzleti videó akkor, amikor következő alkalommal (pl. egy év múlva) toborzunk résztvevőket egy újabb hasonló eseményre. Noha az ilyen rendezvények elsősorban a PR-hoz tartoznak, de a marketingre is jelentős, hosszú távú hatást gyakorolnak. A videóval ezt a hatást tudjuk – kis befektetéssel – felerősíteni.

3D animáció

Egyes termékek bemutatása nem túl hatásos egy videón. Például egy villamos forgógép ha bekapcsolják, akkor forog, de ez nem túl izgalmas. Ennél sokkal izgalmasabb tud lenni egy 3D-s animációs videó, amely rajzzal a belsejét is megmutatja. Mozgóképen, hogy lássuk mitől is működik.

Nem minden animáció 3D-s. Síklapon mozgatva is sok dolgot meg tudunk mutatni. De az igazán tetszetős, „valósághű” érzékeltetés a három dimenziós (3D) videó animáció. Szinte csak ez a lehetőségünk marad, ha a bemutatandó dolog nagyon kicsi, vagy hozzáférhetetlen, nagyon eldugott helyen található egy szerkezetben, építményben.

Ezzel a videó marketing technikával régmúlt vagy sosem volt világokat is magunk elé tudunk vetíteni. Olyan elvont dolgokra is fel tudjuk kelteni az érdeklődést, mint egy múzeumi tárlat, vagy gyermeki mesevilág.

A 3D videót gyakran használjuk oktató anyagokhoz vagy még csak a rajzasztalon lévő, el nem készült termékek előzetes megmutatásához. Nem olcsó technika, de bizonyos esetekben csak így tudunk megszerezni egy befektetőt vagy építmény megrendelőt. Fókuszcsoportos marketing felmérésben, piackutatásban is jól használható. Élő szereplőt nem igényel, de narrációt igen, amit a tulajdonos, a tervező vagy akár egy színész is felmondhat.

Étel videó

Speciális területe a termékeknek az étel. A gasztronómiában egyre erősebb versenyt akkor tudjuk megnyerni, ha el tudjuk érni, hogy az emberek a mi éttermünkbe térjenek be vagy onnan rendeljenek. Az étel videó az ösztönünkre, egyszerre sok érzékünkre hat és ezért hatásos ebben az esetben is!

Megmutathatjuk, hogyan és miből készül az étel, milyen dolgokra figyelünk oda, milyen a fogyasztónak előnyös eljárásokat, fogásokat alkalmazunk. Készülhet stock videós adatbázisból, de saját forgatott anyag is lehetséges. Lényeges, hogy szemet gyönyörködtető legyen az elkészült videó!

Cégünk, az Üzleti videó™ gyakorlott a felsorolt, termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos videók elkészítésében. Kreatív ötletekkel, egyedi megoldásokkal segítjük Nálatok is a videó marketinget.

A következő linken vedd fel velünk a kapcsolatot:

https://video-marketing.hu/videok-a-termek-vagy-szolgaltatas-bemutatasara/

Hozzászólások

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Videó marketing

Videók minden üzleti helyzetre!

Legújabb blogok:

Üzleti Facebookológia – Kövess!

Helló, kedves cégben utazó!

Te most éppen az Üzleti Videológia blogját olvasod (vagy vlogját nézed). Célunk: hasznos, érdekes tartalmakkal ellátni Téged az üzleti videózás világából.

Ne elégedj meg ennyivel! Iratkozz fel most az Üzleti Videológia sorozatra, ahol különleges tippeket és az új bejegyzésekről értesítőt is kapsz a jövőben (amíg vissza nem vonod feliratkozásod).

Kattints ide és ismerd meg az Üzleti Videológiát jobban!

Legyen Neked is Üzleti videód!

És ezt olvastad már?

Hirdess jól! A felhívás, ami egyszerűnek hangzik, de korántsem az!

Hirdess jól! A felhívás, ami egyszerűnek hangzik, de korántsem az!

A Videó marketing egyik oszlopos tagja, melyet ebben a blogban megpróbálunk atomjaira szedni Hogy milyen egy jó videós hirdetés? Azon túlmenően, hogy elengedhetetlen a konverzió növeléséhez, annyira trendi, mint Azariah… csak éppen egy egészen más területen! Szeretünk...

Marketing startégia a termékbemutatásban? Igen!

Marketing startégia a termékbemutatásban? Igen!

Stratégia, tervezés, alkalmazás, siker! Nagyjából ez a kronológia akkor, ha hatékonyan szeretnéd bemutatni szolgáltatásod, terméked! Mi, az Üzleti videónál rávilágítunk a lényegre, melyet nem csak Neked tanácsolunk, munkánk során is ezeket alkalmazzuk, hogy ne csak...